Anže Tomić

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Družba

Kaj je v imenu

Facebook je v Sloveniji začel ukinjati profile ljudi, ki nimajo pravega imena

Če ste si na družabnem omrežju Facebook ustvarili račun in namesto pravega imena uporabili vzdevek, se vam lahko kaj kmalu zgodi, da bo Facebook od vas zahteval pravo ime ali pa vam bo račun ukinil. Že od začetka se zelo trudi zagotavljati, da so za profili, ki se pri njem ustvarjajo, resnični ljudje. To upravičuje tako, da s tem lahko zagotovi večjo varnost, bolj civiliziran diskurz, predvsem pa ljudem omogoči, da se laže najdejo prek omrežja. Seveda si tako vzpostavlja boljšo bazo uporabnikov, ki jo uporablja za oglaševanje.

Vseeno so nekateri uporabniki ob stvaritvi računa v polji za ime in priimek vnesli vzdevek oziroma kako drugo ime. Na začetku so to počela podjetja, a je Facebook zanje kasneje ustvaril posebne strani. Tistim, ki profila niso hoteli sami spremeniti v stran, je pri tem enostransko pomagal.

Drugo skupino sestavljajo umetniki oziroma ustvarjalci, ki redko nastopajo pod svojim imenom, a je tudi tem Facebook začel profile spreminjati v strani. Zadnja skupina ljudi, ki so uporabljali lažna imena, so bili posamezniki, ki imena niso hoteli razkriti. Za takšno odločitev imajo seveda povsem legitimne razloge in ob te je Facebook že trčil, ko je začel brisati imena predstavnikov LGBT-skupnosti, ki so imeli ustvarjene profile s psevdonimi.

Facebook pristnost imen preverja tako, da računalniki pregledujejo imena in označijo profile, kjer se ime ne ujema s spolom osebe, ali pa je ime beseda, ki jo najdemo v slovarju. Tako so recimo pred kratkim naleteli na imena avtohtonih Američanov, ki so pogosto vzeta iz živalskega sveta. Nadzorni proces zaključujejo zaposleni pri Facebooku, ki preverjajo profile, za katere se jim zdi, da niso pristni.

Facebookov nadzorni mehanizem je očitno povečal nadzor med slovenskimi uporabniki, tako da je morda čas, da začnete uporabljati svoje ime, vzdevek zamenjate s klenim slovenskim kot na primer Janez/Marjeta Janša ali pa greste s Facebooka. V vseh treh primerih vas bo ta pustil pri miru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.