Saša Eržen

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Hudo

Dunajska šola romantike

Homoseksualni pari na semaforjih

© Arhiv Mladine

Prehodi za pešce so idealno mesto za zganjanje romantike, saj se lahko med čakanjem na zeleno luč stiskamo in poljubljamo, da čas hitreje mine.

Na Dunaju so pred kratkim začeli nameščati prav posebej romantične semaforje za pešce, ki prikazujejo istospolne pare; da sta si fanta ali punci, ki se držita za roke, več kot prijatelja ali prijateljici, govori srce med njima. Z nekonvencionalno prometno signalizacijo kanijo spodbujati strpnost, hkrati pa preveriti, ali jo ljudje kaj bolj opazijo oziroma upoštevajo. Sto dvajset spremenjenih semaforjev bo ljubezen za vse v avstrijski prestolnici slavilo dva meseca, v tem času pa z njimi obeležujejo tudi tradicionalni dobrodelni ples Life ball, s katerim so minulo soboto zbirali sredstva za raziskave virusa HIV in ozaveščanje glede aidsa, izbor za pesem Evrovizije, ki bo na Dunaju to soboto, ter Parado ponosa, ki bo junija. Ob tem se poraja vprašanje, ali bi si pri nas upali namestiti takšne semaforje, za začetek vsaj na Dunajski cesti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.