Veljko Njegovan  |  foto: Miha Fras

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Dogodki

Mladostni in energični kritiki

Člani Demolition Group so po letih morda res že »starci«, a še vedno razturajo

Odličen nastop je Demolition Group znova dvignil v sam vrh slovenske rockovske ustvarjalnosti

Odličen nastop je Demolition Group znova dvignil v sam vrh slovenske rockovske ustvarjalnosti

Če se ozremo po zgodovini slovenskega rock’n’rolla, lahko sklenemo, da je malo glasbenih skupin, ki so bile že od samega začetka izvirne in prepoznavne, poleg tega pa so se dolga leta obdržale na sceni ter vedno znova presenečale s svežimi in aktualnimi izdajami.

Zlagano sonce, nova plošča posavske zasedbe Demolition Group, dokazuje, da v naših logih imamo takšno skupino. Skupino, ki že več kot trideset let kljubuje ustaljenim normam in praksam v popularni glasbi. S prepoznavnim glasbenim izrazom, zlasti pa z zdravimi svetovnimi nazori in kritičnim odnosom do trenutne družbene resničnosti opozarja na anomalije, ki so se razbohotile v času tranzicije in jih enostavno ni mogoče zajeziti. Skupina, ki je že pred nekaj leti presenetila s povratniškim albumom Planet starcev (2011), se je zdaj vrnila z izrazito kritično držo in odličnim glasbenim izdelkom. In točno to, da je še vedno ostra in v formi, je dokazala tudi na nastopu ob izidu nove plošče v ljubljanskem Kinu Šiška.

Nastopi Demolition Group so bili od nekdaj znani po svojih energičnosti in so bili vedno polni presežkov. In tudi tokratni nastop ni bil izjema. Markantni frontman Goran Šalamon, saksofonist Jože Pegam in Matjaž Pegam za mešalno mizo, skupaj z odličnimi mladimi glasbeniki, kitaristom Matijo Lapuhom in udarno ritem sekcijo, ki jo sestavljata brata Ivica in Tomi Gregl, so uprizorili še eno nepozabno rock predstavo.

Ker je Zlagano sonce uradno izšlo ravno na dan nastopa, so se ga fantje odločili v celoti predstaviti občinstvu v Kinu Šiška. Tako je bila prva ura nastopa rezervirana za nove skladbe, na katere se občinstvo ni tako burno odzvalo, kar je razumljivo, saj jih še ni moglo zares spoznati. Jim je pa vseeno z zanimanjem prisluhnilo, saj gre za komade, ki bodo zagotovo pustili močan vtis v zgodovini slovenske popularne glasbe. Upajmo, da tudi v miselnosti slovenskega slehernika.

Po izrazito kritično obarvanih novih skladbah so prišle na vrsto starejše, ki so jih izvedli izredno energično in natančno, pri čemer so še posebej briljirali odlični mladi glasbeniki, Lapuh z odličnimi kitarskimi vložki ter udarna in sveža brata Gregl, ki sta pomagala stopnjevati tempo vse do konca koncerta.

Med tridesetimi odigranimi skladbami smo lahko v živo slišali tudi precej večjih hitov, kot so denimo Dež, Bič, luč in upanje, Japanci, ki so zaradi odlične izvedbe povzročili evforičen odziv občinstva, in U tvojim očima, za zaključek pa Crackhead, po katerem je Goran Šalamon prebral pamflet, poln neposredne in kritične sporočilnosti, ki tudi sicer preveva novi album Demolition Group.

Odličen, več kot dveurni nastop s premišljeno zasnovanim potekom in pomenljivo sporočilnostjo je zasedbo, ki je kljub dolgemu stažu še vedno mladostna in energična, znova dvignil v sam vrh slovenske rockovske ustvarjalnosti. In širše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.