Damjana Kolar

 |  Kultura

Komični dokumentarec o maminih sinčkih

V Kinodvoru bo 25. maja ob 21.00 premiera delno animiranega komičnega dokumentarca Mama je ena sama v režiji Mihe Čelarja, ki je nastal v produkciji Astral Film. Film govori o tipično slovenskem arhetipu mučeniško-posesivne matere ter o maminih sinčkih, med katere sodijo tudi nekateri izmed znanih Slovencev. Po projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, ki ga bo vodil Boštjan Napotnik-Napo, v Kinodvorovi galeriji pa bo na ogled razstava rekvizitov in lutk, ki so bili uporabljeni v filmu.

Glavna junakinja filma je Tatjana Knežević, učiteljica angleščine in voditeljica na Radiu Študent, ki želi pri svojih 33. letih poiskati slovenskega fanta, s katerim bi si lahko ustvarila dom in družino. Takrat pa pade v zajčjo luknjo in se znajde v "Mamalandiji," kjer sreča Slavoja Zajčka. Ta jo s pomočjo ugank popelje v svet različnih slovenskih moških, pri čemer Tatjana odkrije, da so celo najbolj znani med njimi -največji pesniki, pisatelji, politiki ter celo tatovi in serijski morilci vse življenje ostali usodno navezani na svoje mame.

"Slovenci smo narod z nenehno spreminjajočo se identiteto. Brez enotno sprejete zgodovinske kontinuitete in brez narodnih junakov. Celo najmočnejša med pravljičnimi junaki, Martin Krpan in Peter Klepec, sta se potem, ko sta opravila z nepridipravi, vrnila domov k svojima mamama. Dokumentarec razgalja psihološki profil slovenskih moških, ki jim slovenska družba sledi in se tako ali drugače po njih ravna. Na koncu pa gledalcu postavlja vprašanje, ali so vsi ti "slovenski možje," ki so jih v nas vgradili naš šolski sistem, naša razcepljena zgodovina in pa sodobni mediji, res pravi vzor, ki mu v današnjih časih še velja slediti," je o filmu zapisal režiser Miha Čelar.