Denis Vičič

 |  Politika

Okrog 30.000 Ljubljančanov potencialno na slabše: predvideno je zmanjšanje varstva pred hrupom

Levo: rdeča področja v II. stopnji varstva pred hrupom. Desno: nov osnutek OPN, po katerem so nekatere soseske degradirane v modro, III. stopnjo varstva pred hrupom.

Levo: rdeča področja v II. stopnji varstva pred hrupom. Desno: nov osnutek OPN, po katerem so nekatere soseske "degradirane" v modro, III. stopnjo varstva pred hrupom.
© Spletna stran MOL

Hrup je v Ljubljani težava. Mnogo naselij je tik ob mestnih vpadnicah. Zvok speljevanja avtobusov, pospeševanja avtomobilov itd. poslabšuje počutje prebivalcev prestolnice. V osnutku občinskega prostorskega načrta je zdaj za območje, kjer živi okrog 30.000 Ljubljančanov, predvideno znižanje stopnje zaščite pred hrupom. To samo po sebi nič ne pomeni. Potencialno pa pomeni zmanjšanje kakovosti življenja občanov in znižanje vrednosti nepremičnin. Na osnutek občinskega prostorskega načrta, v katerem so predvidene spremembe na slabše, je pripombe možno podati le še danes in jutri.

»Številnim soseskam Ljubljane, npr. za Bežigradom (stanovanjske soseske nasproti Gospodarskega razstavišča vse do Parmove in v okolici Plečnikovega stadiona), v Šiški, tudi celotnemu območju Rožnika, ki so bila prej v območju II. stopnje zaščite (in tudi I. stopnje) v predlogu MOL zmanjšuje zaščito. Uvrstiti jih želi v III. stopnjo, ki dopušča bistveno višje vrednosti obremenjevanja s hrupom,« opozarja skupina Ljubljančanov, ki jo v javnosti predstavlja Karmen Stariha. »To pomeni, da bi, če bi bil občinski prostorski načrt sprejet, približno 30.000 Ljubljančanov lahko gradbišča ali pa prireditve redno obremenjevale z bistveno večjim hrupom kot doslej. Gre za večje obremenitve za zdravje, nižjo bivalno kakovost, nižjo ceno nepremičnin.«

Katera področja bi lahko izgubila višjo stopnjo zaščite pred hrupom, je vidno na spletnih straneh občine. Ko odklikate na stran https://srv3dgis.ljubljana.si/index8/gradivo/index.htm najprej kliknite na GRAFIČNI DEL, potem pa na čisto spodnjo karto št. 8. S klikom na okence 'Veljavni akt' izveste, v kateri stopnji varstva je območje zdaj (pri klikanju bodite potrpežljivi, saj gre na trenutke bolj počasi). Rožnata barva pomeni II. stopnjo zaščite. Klik na okence 'Dopolnjeni osnutek' pa pokaže, v kateri stopnji bi bilo območje po novem prostorskem načrtu. Če je soseska po novem osnutku v modrem območju, pri kliku na veljavni akt pa je bila v rožnatem ali oranžnem, se je zaščita zmanjšala.

Osnutek prostorskega načrta upošteva karto hrupa, izdelano leta 2014, med drugim pojasnjujejo z občine. A podrobnejši pregled te karte pokaže, da to ne drži povsem.

Skupina Ljubljančanov opozarja, da so predvidene spremembe nezakonite in povsem nepotrebne. »Edino korist prinašajo investitorjem, ki bodo lahko na račun zdravja in počutja ceneje gradili in tudi bistveno bolj obremenjevali okolico s hrupom prireditev,« pišejo v sporočilu za medije.

Stopnje zaščite pred hrupom sicer določa uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, kjer je navedeno, katere stavbe morajo biti v II. stopnji zaščite pred hrupom.

»Na strokovnem srečanju Hrup in zdravje, ki je 23. aprila potekalo na Agenciji za okolje v Ljubljani, je predstavnik občine te spremembe opravičeval, češ da gre le za normativne spremembe, kar je skorajda norčevanje iz prebivalcev. Vsi vemo, da če hitrost omejite na 200 km/h, potem ne bo nihče vozil 50km/h. Prav tako je s hrupom. Če enkrat dovolite več obremenjevanja, potem ga tudi bo več,« še pišejo zaskrbljeni Ljubljančani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.