Denis Vičič

 |  Svet

La Repubblica izpostavlja »capolavoro« Roka Bička

© Film Razredni sovražnik

»Naš cilj je promocija in razširjanje kakovostne filmske produkcije, ki vedno ne doseže tako širokega občinstva, kot si ga zasluži.« Tako je italijanski dnevnik La Repubblica pojasnil novi projekt Nuovo Cinema Repubblica, v sklopu katerega prek spleta brezplačno predvajajo avtorske filme, ki si po mnenju uredništva zaslužijo biti videni. Projekt kinodvorano premakne v virtualni svet: število gledalcev je omejeno, "vstopnico" si gledalci zagotovijo z rezervacijo "sedeža" prek spletnega vmesnika, film pa nato spremljajo od doma, ob isti uri kot ostali prijavljeni. Cilj organizatorjev je tudi, da se po filmu oblikuje skupnost, ki o videnem razpravlja. V digitalni kinodvorani bodo danes predvajali film Razredni sovražnik, »mojstrovino«, kot so zapisali, režiserja Roka Bička.

Bičkov film so v uredništvu italijanskega dnevnika, ki ima naklado okrog 400 tisoč izvodov, opazili zato, ker je na 70. Beneškem filmskem festivalu prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov (FEDEORA). »Biček je s svojim prvim celovečercem, ki ga je zasnoval po resničnih dogodkih iz let, ko je sam obiskoval novomeško gimnazijo, odločno prepričal že na petkovi premieri v Sali Darsena, eni od petih ogromnih dvoran na beneškem otoku Lido, kjer poteka filmski festival. Filmsko zgodbo je spletel na podlagi spominov na samomor ene od dijakinj in nato še na upor njenih sošolcev, s katerim so skušali opozoriti na odgovornost šole pri tem tragičnem dogodku. S scenarijem, ki ga je napisal skupaj z Janezom Lapajnetom in Nejcem Gazvodo, je prepričal Slovenski filmski center, nazadnje pa ga je prelil v izjemno ganljiv, kompleksen, večplasten film, v katerem nič ni črno-belo, kjer nihče ni samo kriv ali nekriv in ki nazorno pokaže, kako zelo lahko besede božajo in kako zelo udarijo, sploh če so izrečene nepremišljeno. Na zadnji, tretji projekciji filma je najmanj 70 obiskovalcev zaradi prevelikega povpraševanja celo ostalo pred dvorano, kar je se na projekcijah slovenskih filmov na tako pomembnih festivalih doslej menda še ni zgodilo,« je septembra 2013 poročala Mladinina urednica kulture Vanja Pirc.

Italijanski časnik film Razredni sovražnik bralcem v pogled zdaj priporoča zaradi v Italiji trenutno aktualne debate o reformi šolstva. Prek filma želijo med drugim poudariti, da je »kakovostno šolstvo utemeljeno predvsem na komunikaciji med učitelji oziroma profesorji in učenci oziroma dijaki«.

Izbrane filme komentirajo prepoznavni avtorji La Repubblice in spodbujajo razvoj debate o videnem. Pri Bičkovem filmu je pisec časnika, učitelj in pisatelj Marco Lodoli opozoril na »izjemen prijem« slovenskega režiserja, »na nepozaben prizor, ko si vsi dijaki v razredu nadenejo maske s podobo umrle sošolke, nato pa si jo – kot se je odločil Biček – nadene tudi osovraženi učitelj sam, da bi pokazal, da sočustvuje z njimi«. Lodoli izpostavi še eno kakovost filma: da uspe prikazati vse elemente šole, kar je izjemno redko.

Pred Razrednim sovražnikom si je italijansko občinstvo v "digitalni kinodvorani" časnika lahko ogledalo film Sol zemlje, ki mu je Marcel Štefančič, jr. dal oceno Za+, in film Zimsko spanje z oceno Zelo za -. Prvega junija sledi Ljubezen na prvi pretep z Marcelovo oceno Za.

Več o novomeškem režiserju Roku Bičku izveste v portretu Vanje Pirc>>

Zakaj morda ni naključje, da je uspešen filmar iz Novega mesta, pa v članku Marcela Štefančiča, jr.>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.