Damjana Kolar

 |  Kultura

Ženski glasovi, psihadelija in ritmi duba na Drugi godbi

Yasmine Hamdan

Yasmine Hamdan

Druga godba je eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope, ki ga je revija Songlines Magazine iz Velike Britanije že peto leto zapored uvrstila na seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov v letu 2015. Letos bo posvečen ženskim glasovom, psihadeliji z različnih koncev sveta in ritmom duba, potekal pa bo neprekinjeno 29 ur. Na devetih različnih odrih v Ljubljani se bo predstavilo 15 zasedb.

Festival bo 28. maja v Klubu Cankarjevega doma odprl koncert taboriščnega bluesa Azize Brahim, sledil pa bo nastop mavretanske zvezdnice Noure Mint Seymali. Večer se bo zaključil v Pritličju z legendo duba Dennisom Bovellom.

V petek 29. maja bo v Kinu Šiška nastopila karizmatična maroško-francoska glasbenica berberskih korenin Hindi Zahra, sledil pa bo nastop ameriške skupine tUnE-yArDs. Nato se bo dogajanje preselilo na Metelkovo, kjer nas čakajo nastopi libanonske pevke Yasmine Hamdan, ki jo poznamo iz filma Večna ljubimca v režiji Jima Jarmuscha, turške psihadelične folk rock atrakcije Hayvanlar Alemi, britanske elektro jazz skupine Sons of Kemet, večer pa se bo zaključil z DJ programom (Ops & D. Watts Riot).

Zadnji dan festivala se bo začel v Cankarjevem domu z nastopom dunajskega ženskega kvarteta Madame BaheuxS, bosanskega vokalista Boža Vreća ter španskih glasbenikov Sílvie Pérez Cruz in Totija Solerja. Zvečer se dogajanje ponovno seli v Kino Šiška, kjer nas čakata nastopa skupin Katalena z novim projektom Enci benci Katalenci in italijanske zasedbe Canzoniere Grecanico Salentino.Veliki finale bo v Stari mestni elektrarni s portugalsko-angolsko navezo Batida.

Poleg koncertov bo potekal tudi bogat spremljevalni program: DJ delavnica, konferenca o Womexu, vodilnem sejmu na področju glasb sveta, okrogla miza o globalni založbi Glitterbeat s sedežem v Ljubljani, katere izvajalci bodo ena od rdečih niti festivala, pogovori, Otroška godba (Ba-rock: Marko skače in repa) in varstvo za malčke v času koncertov v Kinu Šiška.