Damjana Kolar

 |  Kultura

Trienale mladih umetnikov v Celju

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo danes, 29. maja ob 19.00 odprli 3. trienale mladih umetnikov–Premiera 2015, na katerem bodo predstavljena dela tistih mladih umetnikov, ki se s svojo vizualno in pomensko govorico suvereno vključujejo v sodobni čas. Na razstavi, ki jo je pripravila kustosinja Irena Čerčnik, sodelujejo: Nevena Aleksovski in Ana Makuc, Nina Čelhar, Katja Felle, Jasmina Grudnik, Andrea Knezović, Gašper Kunšič, Maša Lancner, Ana Legčević, Jure Markota, Erik Mavrič, Iza Pavlina, Petra Petančič, Tejka Pezdirc, Adrijan Praznik, Urška Savič, Kaja Urh, Jara Vogrič.

Čas, razpoloženje, identiteta so tri poglavja, ki zajemajo usmeritve mladih umetnikov na letošnjem trienalu. Znotraj teh široko začrtanih poglavij je prisotno tematiziranje sodobnih migracij in hibridne identitete imigrantov, spolnih vlog, seksualnosti in odnosov med spoli ter premišljevanje vloge umetnika/umetnice v družbi. Problemom identitet in z njimi povezanih raznolikih občutij se pridružujejo premišljevanja in refleksije drugih prevladujočih razpoloženj v sodobnosti, od odtujenosti in osamljenosti, občutja brezsmiselnosti in tipanja za oprijemljivim, do čutenja drobnih trenutkov v vsakdanjem življenju, ki se zgodijo, so preprosti, a kljub temu pomembni za posameznika.

Na trienalu je prisotno prevpraševanje sedanjosti skozi prepoznavanje sodobnih razmer, skozi pričakovanje prihodnosti, kot tudi skozi spomin in preteklost. Sedanji čas stalnega premikanja, pretoka, kvantitete, začasnosti, spremenljivosti in negotovosti je izražen skozi različna umetniška sredstva: instalacijo, sliko, risbo, objekt, zvok, besedo in fotografijo; skozi različne načine dela, ki vključujejo tudi dialog in sodelovanje ter skozi raznolike vsebine, ki nemalokrat izhajajo iz lastne izkušnje.