Damjana Kolar

 |  Kultura

Portret vrhunske alpinistke, filmske poznavalke in podjetnice

V Slovenski filharmoniji, kjer je od leta 1923 do 1948 deloval Kino Matica, bo danes 1. junija ob 20.00 premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih v režiji Igorja Šterka. V filmu se prepletajo zgodbe o slovenskem alpinizmu, slovenski kinematografiji, podjetništvu in ženski vlogi v njegovem razvoju ter sodnih procesih v povojni Jugoslaviji. 

Pavla Jesih (1901–1976) je bila vrhunska alpinistka in ena prvih žensk na svetu, ki so se ob boku moškim enakopravno lotevale najzahtevnejših prvenstvenih plezalnih poti. V Julijcih je začrtala vrsto smeri, ki so še danes hud preizkus za marsikaterega plezalca. Po usodnem padcu v steni Mojstrovke leta 1934 je za vrsto let opustila najzahtevnejše plezalske podvige.

Portret izjemne, domoljubne in humanistične umetniške podjetnice zajema tudi njeno poslovno predvojno dejavnost, ko je bila lastnica največje verige kinematografov v Sloveniji: najprej Kina Metropol (1936, deluje še danes) in Kina Union v Celju (1937, v današnjem Celjskem domu), potem Kina Royal na Ptuju (1939, danes Mestni kino Ptuj) in končno Kina Matica (1940, v stavbi današnje Filharmonije) v Ljubljani. Med drugim je bila tudi inovatorka v tehniki podnaslavljanja.

Pavla Jesih je bila ambiciozna, izobražena in podjetna ženska, ki se ni ozirala na družbene pregrade in je znala uveljavljati svoj prav–bodisi ko je pomagala radikalcem, ki so jih vlačili po kaznilnicah predvojne Jugoslavije, bodisi ko je izdatno podpirala OF, ilegalce in begunce, zaradi česar je skoraj bankrotirala. Po besedah scenarista filma Andreja E. Skubica se "zdi neverjetno, da je le mesec dni po koncu vojne, prav v času, ko se je začela njena kalvarija, 44-letni Pavli uspelo opraviti še zadnji in največji podvig v plezalski karieri: prvenstveno osvojitev Čopovega stebra v Severni triglavski steni. Po sodnem procesu leta 1946 pa je bila obsojena na molk in pozabo."

O Pavli Jesih je v Mladini pisala tudi Petra Tihole