Damjana Kolar

 |  Kultura

Ganljiva zgodba o prehitrem odraščanju

© Miha Fras

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je na ogled dramska predstava za mladino in odrasle Nekoč, ko nas ni bilo več, danske avtorice Lotte Faarup, ki jo je režirala Anja Suša. Gre za ganljivo zgodbo o dveh otrocih, ki skušata rešiti zakon svojih staršev, a se izgubita v kaosu prepirov. Predstava je bila leta 2013 krstno uprizorjena v danskem Det Olske Orkester in prejela Reumertovo nagrado za najboljšo otroško predstavo.

Drama prikazuje ločitev skozi otroške oči ter svobodno, odkrito in živo spregovori o tem, kaj se dogaja za zaprtimi vrati otroške sobe, ko pred njimi divja vojna ločenih staršev, ko družinsko idilo zamenjajo ljubosumje, prikrita agresija, bes in obup. Svet, ki ga poznata otroka (brat Tomaž in sestra Lina), čez noč postane drugačen–vsak od njiju se po svoje spopada z izgubo in predeluje svoje viharne občutke.

"Tomaž in Lina nas s spomočjo tehnike pripovedovanja popeljeta na potovanje skozi njun svet. To je svet, poln slik, barv, vtisov, radosti in žalosti, ki pa mora za večino tistih, ki živijo zunaj njega, ostati skrivnost. Junaka postavljata občinstvo, ki mu pripovedujeta , v položaj zaveznika, torej v položaj otroka, ki mora nositi težko breme družbenih navad in obveznosti, globoko prikrivajoč svoja avtentična čustva," je v gledališkem listu zapisala Anja Suša.

Kljub temu, da je število ločitev v sodobni družbi v nenehnem porastu, je ta tema še vedno tabu, o kateri se premalo govori, še zlasti z vidika otroka. Predstava naj bi po svoje prispevala k družbenemu detabiuziranju ločitve in sicer tako, da brezkompromisno spregovori o temi, ki je boleča tako za otroke kot tudi odrasle.

V predstavi nastopajo Ajda Toman, Rok Kunaver, Nataša Tič Ralijan in Jernej Kuntner, za dramaturgijo je poskrbela Petra Pogorevc, za scenografijo Zorana Petrov, za kostumografijo Sara Smrajc Žnidarčič, za glasbo pa Laren Polič Zdravič.