Tamara Kajtazović

19. 6. 2015  |  Mladina 25  |  Družba

O omejevanju oderuških najemnin

Kar se lahko stori v Berlinu, ni mogoče v Sloveniji?

Zasebni najemni sektor v Sloveniji ni ustrezno reguliran, verodostojnih podatkov pa ni

Zasebni najemni sektor v Sloveniji ni ustrezno reguliran, verodostojnih podatkov pa ni
© Uroš Abram

Berlin je nedavno sprejel zakonodajo, ki najemodajalcem v prestolnici preprečuje zvišanje najemnine novim najemnikom za več kot deset odstotkov od lokalnega povprečja. Ta omejitev je že veljala za obstoječe najemnike – kar je tudi eden od razlogov, da so številni obsojeni na stara in majhna najemniška stanovanja, saj si nove najemne pogodbe zaradi višjih najemnin ne morejo privoščiti. Z novim ukrepom skušajo mestne oblasti omejiti trend vrtoglavega zviševanja najemnin, ki je v Berlinu med najhitrejšimi v Evropi. Povprečna najemnina v nemški prestolnici je namreč od 5,5 evra na kvadratni meter v letu 2005 narasla na devet evrov v letu 2014.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.