Damjana Kolar

 |  Kultura

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč

V soboto, 20. junija bo že trinajsto leto zapored po vsej Sloveniji potekala Poletna muzejska noč, na kateri bo letos sodelovalo okoli 70 institucij. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od 18. do 24. ure brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program različnih prireditev-od vodstev, delavnic, predstavitev, filmskih projekcij, do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

Po besedah organizatorjev "želijo s pestrim in raznolikim programom obiskovalcem vseh generacij predstaviti njihove institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa." Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli 20.000 do 25.000. Lansko leto so zabeležili rekorden obisk, preko 39.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Poletna muzejska noč je že tradicionalna skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki poteka tretjo soboto v juniju in se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta pa izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Letošnja novost za obiskovalce PMN v Ljubljani je brezplačni prevoz z GoOpti. Zapeljete se lahko od Prešernove– Metelkove–Fužinskega gradu–Trga francoske revolucije in nazaj.