Damjana Kolar

 |  Kultura

Sinonim za staro glasbo

Svetilen

Svetilen

Od 22. junija do 11. novembra bo na različnih prizoriščih po Sloveniji potekal festival Seviqc Brežice, ki je v več kot tridesetih letih delovanja postal sinonim za staro glasbo. Na festivalu skozi različne programske sklope kompleksno predstavljajo evropsko in svetovno glasbeno zapuščino, pri čemer posvečajo še posebno pozornost izvajanju glasbe, ki je nastala na slovenskih tleh. Po besedah umetniškega vodje Klemna Ramovša "program festivala vsako leto zajema glasbeno dediščino od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Glasba na koncertih je izvajana z avtentičnimi inštrumenti in na avtentičen izvajalski način. Program festivala je zasnovan izključno v maniri historične izvajalske prakse in se odvija zgolj v prostorih slovenske kulturne dediščine, na zgodovinsko pomembnih lokacijah."

Seviqc Brežice je član Evropske mreže za staro glasbo REMA, v katero je včlanjenih 60 uglednih evropskih festivalov stare glasbe iz 21 držav. Letošnji festival bo ponudil pestro paleto glasbenih kreacij in prostorov kulturne dediščine. Nekateri ansambli, ki so že nastopili na festivalu, tokrat prihajajo z novimi programi. Festival bo odprl 22. junija na gradu Brežice odprl koncert francoske zasedbe XVIII-21, Le Baroque Nomade s programom L’Eloge de la Folie. Nastopili bodo tudi Académie baroque européenne d’Ambronay s programom Violino Fantastico, ruski Svetilen s pravoslavno glasbo in Flamski kvartet kljunastih flavt.

Na festival prihaja hrvaški lutnjar Edin Karamazov s programom Bachovih del. Iz programa eeemerging, štiriletnega evropsko podprtega projekta osmih partnerjev iz Francije, Italije, Latvije, Nemčije, Romunije, Slovenije in Velike Britanije prihajata nemški ansambel Camerata Bachiensis in nizozemski orkester Amsterdam Corelli Collective. Francoskemu duu Faenza bo program določal tarot, igra iz 15. stoletja, Concilium musicum Wien bo z dunajsko dvorno glasbo počastil 800-letnico omembe Dolenjskih Toplic, nastopila pa bosta tudi baskovski Ensemble Diatessaron in sloviti ansambel Musica Aeterna. Festival se bo zaključil novembra s  švicarskimi vokalisti Voces Suaves ter moteti in madrigali ob 500-letnici rojstva Cipriana de Roreja.