Damjana Kolar

 |  Kultura

Mešanica vesterna in zgodbe o odraščanju

V Kinodvoru je na ogled film Theeb, v katerem se med vihro prve svetovne vojne na ozadju trčenja vzhodne in zahodne civilizacije, tradicije in modernosti, odvija pustolovski vestern in intimna zgodba o dečkovem odraščanju ter trpka zgodovinsko-politična drama o zatonu tradicionalne nomadske kulture.

Film se odvija leta 1916 na predvečer arabske vstaje. Deček Theeb, katerega ime pomeni volk, živi na puščavskem obrobju Osmanskega cesarstva. Po očetovi smrti za njegovo vzgojo skrbi starejši brat Hussein, ki ga uči beduinskih vrednot in načina življenja. Nekega dne se v njunem taboru pojavi britanski oficir z arabskim vodnikom na skrivnostni misiji. Hussein prišlekoma ne more odreči pomoči, saj tako zahteva beduinski običaj. Zato se odpravi na pot, da bi ju privedel do cilja. V strahu za brata se Theeb skrivaj poda za možmi na nevarno potovanje skozi arabsko puščavo, lovišče osmanskih plačancev, arabskih vstajnikov in beduinskih izobčencev.

Po besedah režiserja beduini slovijo po izjemnem gostoljubju, saj se moraš v puščavi, da bi preživel, pogosto zanesti na prijaznost tujcev. Pokrajina je preveč negostoljubna in vode ter hrane je premalo, da bi bil človek lahko sebičen. Iz mešanice te kulture vzajemne pomoči za preživetje in moralnega precepa, ki ga ustvarja "zakon dakheela," je nastal zametek ideje za film. Kaj bi naredili, če bi se znašli v stiski s svojim najhujšim sovražnikom, pa bi za preživetje potrebovali njegovo pomoč? Kako bi se razvijal vajin odnos?"

Režiser Naji Abu Nowar, ki so ga za film navdihnili klasični ameriški vesterni in filmi Akire Kurosawe, je stremel h kar največji  avtentičnosti v prikazu tradicionalne beduinske kulture. S svojimi sodelavci je zato od leta 2004 obiskoval vasico v jordanski puščavi Wadi Rum, kjer je David Lean leta 1962 posnel film Lawrence Arabski ter tam preživel leto dni v opazovanju lokalnih običajev in posvetih z resničnimi beduini, ki še pomnijo tradicionalno nomadsko življenje. Celovečerni prvenec Theeb bil premierno predstavljen na beneškem filmskem festivalu leta 2014, kjer je Naji Abu Nowar prejel nagrado za najboljšega režiserja v sekciji Horizonti.