Damjana Kolar

 |  Kultura

Vsakdanje zagate sodobnega vampirja

V ponedeljek 29. junija ob 21.30 se bo s premiero filma Kaj počnemo v mraku, zaključil letošnji program Kinodvorišča, letnega kina Kinodvora v atriju Slovenskih železnic. Mokumentarna vampirijada novozelandskega dvojca, avtorjev TV serije Flight of the Conchords, naniza množico vsakdanjih zagat sodobnega vampirja in je ena najbolj posrečenih horror komedij zadnjih let. Po projekciji sledi druženje, ki ga bo popestril DJ Borka.

Novozelandska dokumentarista Jemaine Clement in Taika Waititi sta se leta 2012 odločila pokukati v intimo wellingtonskih vampirjev in nastal je pronicljiv, iskren in neolepšan pogled na vsakdanjost neživih, ki se v sledenju štirim vampirskim sostanovalcem ne ustavi pri razburljivem lovu na svežo kri, pač pa naredi korak naprej: k bolj prozaičnim dejavnostim hišnih opravil in večerov v diskoteki. Vampirska komedija razkriva tegobe, tesnobe, sanje in upe štirih zelo raznolikih osebnosti s skupnim apetitom.

Waititi in Clement sta za film sicer napisala scenarij, ki pa ga v želji, da bi ustvarila pristno dinamiko dokumentarca, nista pokazala igralcem. Na podlagi njunih nazornih opisov dogajanja in prizorov so ti dialoge v glavnem improvizirali. Snemanje filma je trajalo pet tednov in nastalo je 125 ur posnetega materiala. Dolgotrajnemu nastanku filma je botrovalo obsežno delo v montirnici in tudi dejstvo, da gre za neodvisen film, financiran izključno iz lastnih sredstev, s pomočjo crowd fundinga in z dobrohotno asistenco nekaterih ključnih akterjev novozelandskega filma.

"Ključni vpliv na naju je imel vsekakor film Spinal Tap in vsi drugi mokumentarci Christopherja Guesta, zlasti glede razdelanosti zgodbe. Vsi ti filmi vsebujejo zelo malo zgodbe, veliko več je improvizacije in šal, na kar sva se osredotočila tudi sama. Sijajno je imeti takšno svobodo. Čeprav mora biti zgodba vendarle prisotna, sicer gledalci izgubijo zanimanje," pravi Jemaine Clement.