Damjana Kolar

 |  Kultura

Povezava slikarstva in tehnologije

V ljubljanski Galeriji Kresija bodo 30. junija ob 19.00 odprli interaktivno razstavo Maše Gala z naslovom ART/tracking. Izbor del (slike, printi, instalacije) zajema kontinuirano vsebinsko raziskovanje, ki se formativno nadgrajuje z inovativnimi tehničnimi pristopi in rešitvami umetnice.

Za umetniška dela Maše Gala je značilno nenehno eksperimentiranje z različnimi materiali. Z gradbenimi materiali in slikarskimi tehnikami skuša preseči klasično uporabo le-teh in jim ustvariti povsem nove uporabne vrednosti oziroma kot pravi umetnica sama, “reproducirati materiale kot lastne tehnološke izume”. Njen slikarski koncept je abstrakcija, barvna risba z dodajanjem akrilnih pigmentov, oljnih pastelov, ki jih kombinira z gradbenimi mrežami, zidnimi barvami, ibitolom, z različnimi laki, premazi in spreji.

ART/tracking predstavlja zanimivo povezavo slikarstva in tehnologije ter inovativen način povezovanja in približevanja umetnosti med umetniško prakso Maše Gala in tehnološkim delom–tehnologijo Eye tracking, ki jo razvijajo na Institutu Jožefa Štefana in v podjetju Oculus. Obiskovalci razstave bodo imeli priložnost osebno preizkusiti najnovejšo tehnologijo Eye tracking (sledenje pogleda) na umetniškem delu Maše Gala.

Po besedah kuratorice Nine Jeza "gre za interaktivno razstavo, ki omogoča pogled skozi posebna očala, ki zaznavajo gibanje našega očesa in merijo potovanje pogleda; s tem beležijo subjektiven pogled na umetniška dela. Prisotnost osebne refleksije, v kateri je viden tudi kontrast med realno in virtualno izkušnjo, torej med digitalno in analogno podobo, je v likovnih delih Maše Gala izrazita ter subtilno izražena na način, da dopušča možnost interakcije objekta, publike in/ali umetnika in pušča povsem prosto pot za osebne interpretacije."

Maša Gala je zaključila študij slikarstva, novih medijev in grafike na ALUO, kjer je leta 2010 prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Študijsko se je na področju avtorske fotografije izpopolnjevala na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Poleg samostojne prakse od leta 2010 deluje tudi v umetniški skupini 3kolektiv s Katjo Felle in Evo Pavli. Od leta 2005 razstavlja v Sloveniji in v tujini na različnih samostojnih in skupinskih razstavah.