Borut Mekina

 |  Politika

NKBM bodo prodali za samo 100 milijonov

© nkbm.si

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes opoldne zelo verjetno dal soglasje k prodaji banke NKBM. Prodal bi jo naj ameriškemu skladu Apollo. Banka, ki smo jo pred letom in pol dokapitalizirali za 870 milijonov evrov, naj bi bila po naših informacijah prodana za okrog 200 milijonov evrov. Ker pa naj bi ob tem SDH dal ameriškemu skladu še določena jamstva, recimo glede razlaščencev podrejenih obveznic, bo Apollo za NKBM dejansko plačal manj kot 100 milijonov evrov.

Čeprav bodo verjetno na SDH in v NKBM na današnjih tiskovnih konferencah trdili, da je cena za državo ugodna, to ni res. Kot smo že pisali, je tudi po najbolj konservativnih ocenah NKBM danes vredna več kot 500 milijonov evrov. Zaradi izdatne dokapitalizacije ima NKBM danes za vsaj okrog 250 milijonov evrov prostega kapitala, kar pomeni, da bo Apollo banko dobil v dar, ob tem pa bo že takoj zaslužil več kot 50 milijonov evrov.

Zakaj v SDH, ki ga še vedno vodi začasna uprava in začasni nadzorni svet tako hitijo s prodajo NKBM, ni ravno razumljivo. Država se je namreč pri EU zavezala, da bo NKBM prodala do konca leta 2016. Od rokohitrske prodaje NKBM država, ki je pred letom dni vanjo vložila za skoraj milijardo evrov obveznic, zelo verjetno tudi ne bo imela koristi. Izkušnje s privatizacijo hrvaških bank kažejo, da prodane banke navadno nehajo kreditirati gospodarstvo in se raje osredotočijo na veliko varnejša posojila, na primer stanovanjska.

Poleg tega so na Hrvaškem za vsak primer Poštno banko izločili iz privatizacije, v NKBM pa skladu Apollo prodajamo tudi to.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.