Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmsko platno pod zvezdnim nebom

Na grajskem dvorišču bo od 2. do 25. julija potekal Film pod zvezdami, ki ga pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad. V štiriindvajsetih poletnih nočeh bo predstavljen izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi zmagovalci filmskih festivalov v Cannesu, Berlinu in Benetkah, dobitniki in nominiranci oskarjev, najbolje obiskani filmi v Kinodvoru, uspešnice z Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, animirani film za vse generacije ter najbolj odmevni dokumentarni filmi.

Otvoritveni film bo dokumentarec Sol zemlje, v katerem spremljamo življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, ki ga razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders. Salgado je štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali. Zdaj se posveča okoljevarstvu in odkrivanju neokrnjenih kotičkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu. Njegova prizadevanja za ohranitev narave in trajnostni razvoj film povezujeta s prizadevanji Mestne občine Ljubljana, ki jih je prepoznala tudi Evropska komisija s podelitvijo naziva Zelena prestolnica Evrope za leto 2016.

V okviru Filma pod zvezdami se bodo zvrstile tudi tri predpremiere. Prva bo film Daleč od ljudi (r. David Oelhoffen), ki se odvija leta 1954, tik pred alžirsko vojno. Učitelj v odročni gorski vasici mora pospremiti lokalnega kmeta pred kolonialno sodišče, kjer naj bi mu sodili za umor. Medtem ko se v dolini širi upor in ozračje polni sovraštvo, se podata na nevarno pot čez Atlaško gorovje. Med na videz zelo različnima moškima se začne počasi spletati nenavadno zavezništvo. Film je  nastal po kratki zgodbi Alberta Camusa Gost, za filmsko glasbo pa sta poskrbela Nick Cave in Warren Ellis.

Sledila bo predpremiera filma 45 let (r. Andrew Haigh), v katerem spremljamo zgodbo para sredi priprav na 45. obletnico poroke, ko ju preseneti novica, da so v ledeniku v švicarskih Alpah po 50-ih letih odkrili popolnoma ohranjeno truplo Geoffovega prvega dekleta Katye. Medtem ko se zabava nezadržno približuje, se par spopada s prej neznanimi čustvi … Ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona je Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu.

Za zaključek pa pripravljajo predpremiero dokumentarca Amy (r. Asif Kapadia), ki prikazuje zgodbo o vzponu tragično preminule britanske kraljice soula Amy Winehouse, ki se je le z dvema izdanima albuma v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenih ikon našega časa. Svet je očarala s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, ki so ga opisovali kot mešanico Billy Holiday, Dinah Washington in Sarah Vaughan. "Izjemno ganljiv in močan: intimen, strasten, pogosto šokanten in skoraj hipnotično prevzemajoč /…/ tragična mojstrovina /…/ presunljiva zgodba, ki je – čeprav vsi poznamo njen konec – napeta kot triler," so zapisali v časniku The Guardian.