Damjana Kolar

 |  Kultura

Intimna zgodba o osebni odgovornosti in prijateljstvu

V Kinodvoru bo od 9. julija dalje na ogled film Daleč od ljudi, ki ga je režiral francoski režiser David Oelhoffen. V intimni zgodbi o osebni odgovornosti in prijateljstvu glavno vlogo odigra Viggo Mortensen, za glasbo pa sta poskrbela Nick Cave in Warren Ellis, ki sta znova dokazala svoje mojstrstvo na področju sodobne vesternovske filmske glasbe. 

Film, prirejen po kratki zgodbi Alberta Camusa Gost, se odvija leta 1954, tik pred izbruhom alžirske vojne za neodvisnost. Glavni junak Daru, v Alžiriji rojeni potomec španskih priseljencev, poučuje skupino lokalnih otrok v odročni gorski vasici. Nekega dne se pred njegovo šolo pojavi žandar z arabskim ujetnikom, ki mu ukaže, da mora kmeta pospremiti pred kolonialno sodišče, kjer naj bi mu sodili za umor. Medtem ko se v dolini širi upor in ozračje polni sovraštvo, se ta na videz zelo različna moža podata na nevarno pot čez Atlaško gorovje …

"Na besedilo sem naletel po naključju in zgodba me je globoko ganila. Čeprav je bila napisana pred šestdesetimi leti, se mi je zdela zelo sodobna in relevantna za današnji svet, ki je marsikje na robu propada. Vojne v Palestini, na Bližnjem vzhodu in marsikje drugje po svetu ni mogoče primerjati s tisto v Alžiriji leta 1954. Moj cilj ni bil narediti zgodovinskega filma. Posneti sem hotel univerzalno zgodbo. Ne gre za film o alžirski vojni, ampak za zgodbo o dveh ljudeh, dveh obstrancih, in o tem, kako težko je zares poznati drugega človeka, kako težko je vzpostaviti bratski odnos. Že ob prvem branju sem si zamišljal vestern. Resda nekonvencionalen vestern, prežet z evropsko zgodovino in postavljen na ozadje severnoafriškega višavja, a vseeno vestern. Tudi tu imamo kolonizatorje in kolonizirane, ujetnika, ki ga je treba pospremiti, ter zaplet, ki vodi v nasilje. Trčenje dveh pravnih sistemov je v središču zgodbe in razmerij med liki. Priča smo dvema kulturama in dvema sistemoma moralnih vrednot, ki so ju zgodovinske okoliščine prisilile k sobivanju," je zapisal režiser.