Damjana Kolar

 |  Kultura

Prostor radikalne svobode in drznosti

© Nada Žgank

V Slovenskem mladinskem gledališču (Stara pošta) bo danes, 8. julija ob 21.00 premiera avdio-vizualnega plesnega prvenca mladega plesalca, igralca in performerja Daniela Petkovića z naslovom Terra umbilicus. Predstava, ki je nastala v produkciji Zavoda Emanat, sprevrača norme, raziskuje spremenjena stanja zavesti in deviantne oblike obstoja.

V oddaljevanju od izvorne kulture povezuje fragmente svobode, ljubezni, strahu, hedonizma, nemira, gnusa, pripadnosti in destruktivnosti. V preseganju lastnih zmožnosti in omejitev jih sestavlja v prostorsko gibalno meditacijo, umeščeno v spremenljivo odzivno vizualno in zvočno okolje, ki pulzira v ritmu abstraktnih šumov in zabrisanih podob. "Terra umbilicus je prostor radikalne svobode in drznosti, je točka kolapsa, je prodor. Gre za procesno hibridno delo, preko katerega dobimo vpogled v edinstvenost in neponovljivost navidez krhkega notranjega sveta posameznika, ki tava v kompleksnosti sodobne družbe in išče svoje središče, poskuša najti davno izgubljeni "popek sveta."

Daniel Petković nastopa v uprizoritvenih in plesnih projektih ter predstavah za otroke. V preteklih letih je nastopil na različnih festivalih (Mesto žensk, Fronta, Teden sodobnega plesa Zagreb, Patosoffiranje idr.) in sodeloval z različnimi kolektivi, režiserji in koreografi (La Pocha Nostra, D. Beau, W. Dorner, M. Farič, I. Djilas, M. Delak, K. Janjić...). Redno se izobražuje na delavnicah performansa in sodobnega plesa. Doslej je ustvaril dve avtorski miniaturi, Terra umbilicus je njegov celovečerni plesni prvenec.

Pri predstavi so poleg Daniela Petkovića sodelovali še Urban Belina (scenarij, generativna video okolja, scenografija), Evano (glasba), Janko Oven (oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo), Gaja Madžarevič (grafično oblikovanje).