Škofova vloga

Dr. Tamara Griesser-Pečar v pismu te številke Mladine navede Blumenwitzov del stavka iz njegove knjige Okupacija in revolucija v Sloveniji (1941-1946), str. 146: ‘’pravno načelo, priznano v mednarodnem pravu, načelo samoohranitve, ki zajema tudi pravico v sili, pravico do samoobrambe in pravico do samopomoči’’.

Tudi to daje mednarodno legitimnost partizanskemu boju proti okupatorju. Pravica do samoobrambe, ki jo je uporabila partizanska vojska, ki je postopno nastajala, ko je bila Slovenija napadena od strani treh okupatorjev, tujih držav, od katerih je nemški zavojevalec še posebej izjavljal, da nas bo Slovence iztrebil, ponemčil in ne vem kaj še vse. Uporaba načela samoohranitve Slovencev in Slovenije je bila nujna kot beli dan. Zahvaljujoč partizanskemu boju in, z veliko mero, večji del vojne pa izključno, s samopomočjo, so se borili v mednarodnem merilu proti povzročiteljem II. svetovne vojne in protipravni zasedbi naših ozemelj in protipravnemu terorju okupatorjev. Partizanski boj je bil na strani bojev drugih držav, ki so bile prisiljene upreti se napadalnim državam in okupacijam njihovih držav. Domnevam, da v starojugoslovanski (kraljevina) ustavi ni bilo zapisano, da prepustiš ozemlje in prebivalce tujcem, če te napadejo in zavzamejo tvoje ozemlje. Tega ni niti v današnji slovenski ustavi, ali pač? Ali je kaj takega sploh v kakšni ustavi držav sveta?

To je pošteno povedana zgodovina za našo mladino. Z naukom, čeprav si majhen, se upri napadalcem in zavojevalcem in brani svojo svobodo. Amen.

Kdor se spajdaši (sodeluje) z okupatorjem, še posebej z orožjem proti soprebivalcem, je narodni izdajalec. Kdor sosede ovaja okupatorju, ki jih pošilja v smrt, tudi. Drugi amen. Britanci so take odstranili po hitrem postopku in ne vem po katerem pravu.

V katerem pravu je, da lahko ena država zasede drugo? V katerem pravu, da lahko povzroči II. svetovno vojno? Posledice takih nepravnih dejanj so številne, nepredvidljive. Pravne ali nepravne. Je vseeno. Nepravna smrt je na vsakem koraku. Danes, 70 let po II. svetovni vojni, je lahko čvekat vse sorte v ‘’obrambo’’ pajdašenja z okupatorjem.

Revolucija? Ja, bog pomagaj, kateri neumnež bi pa po vseh grozotah II. svetovne vojne na naših tleh in pobegu starojugoslovanske politike, z zlatom vred, še ohranil kraljevino? SSKJ navaja za pojem revolucija: radikalna sprememba družbenih, ekonomskih, političnih odnosov, ki jo izvedejo napredne družbene sile. Logično in nujno potrebno. Še posebej za partizansko vojsko, ob osvoboditvi našega ozemlja. Med drugim so ženske dobile volilno pravico. Zmaga nad okupatorjem pa nam je vrnila tudi Primorsko, itd.

Da pa se vsaka oblast izpridi, tudi povojna se je, pa doživljamo tudi danes, na vsakem koraku, v tako imenovani demokratični večstrankarski družbeni ureditvi. Za nas, nekoliko starejše, je to izjemna izkušnja, sicer slaba za politiko, ki je današnja mladina nima. V socializmu smo državljani odločali o denarju občin, mest in države. Danes so nam to prepovedali. Mladina sploh ne ve, da smo imeli na vrsti družbenih področij daleč več demokracije, kot jo imamo danes. Imeli smo tudi SDK. Ni plače, če nisi hkrati nakazal prispevkov. Danes se mladina bori za participativni proračun. Za samo delček pravic, od katerih smo včasih imeli vse…če bo šlo tako naprej, z vsemi delodajalci in delojemalci, s protipravnim podržavljenjem podjetij, ki jih zdaj prodajajo tujcem za ništrc (le kako so sindikati mogli na vse to pristati!?), bo spet prišlo do revolucije, ker drugega izhoda ne bo. Tako imenovane svobodne volitve po toliko letih očitno ne preprečujejo ropanja države in državljanov! Mladina, sindikati, upokojenci, poslanci naroda, povejte, kaj gre narobe v tej ‘’fantastični’’ demokraciji. Ste za revolucijo?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.