Damjana Kolar

 |  Kultura

Kabinet čudes na Ptuju

Aqua Aura

Aqua Aura

Na Ptuju in v bližnji okolici bo od 10. do 18. julija potekal 13. festival sodobne umetnosti Art Stays  z naslovom Wunderkammer/Kabinet čudes. Kabineti čudes-enciklopedične zbirke nenavadnih predmetov, ki predstavljajo zametke današnjih muzejev, že od nekdaj veljajo za pomembne spodbujevalce umetniškega zbirateljstva. Podobno so si zamislili tudi letošnji festival Art Stays-kot popotovanje dveh zbiralcev po svetu, ki sta najdeno pripeljala na Ptuj, da bi stare mestne stavbe napolnila s čudesi z vseh kontinentov. Bogat program, ki sta ga pripravila umetniška direktorja Jernej Forbici in Marika Vicari, bo postregel z več kot 30 dogodki, na katerih se bo predstavilo preko 120 ustvarjalcev iz več kot 20 držav.

Festival se bo začel v Miheličevi galeriji z otvoritvijo osrednje razstave Wunderkammer-The Grand Tour/Kabinet čudes-Veliko popotovanje, ki prinaša sodobni kabinet čudes, mednarodni izbor nenavadnih in eksotičnih del umetnikov, kot so: Fernando Prats, Hannah Collins, Ann & Patrick Poirier, Perino & Vele, Dragoljub Raša Todosijević, Zoran Todorović. Zbirka vključuje še dela nekaterih uveljavljenih kitajskih umetnikov, kot so Hongbo Li, Zhang Qiushi in Lei Wang ter številnih slovenskih umetnikov, med drugim Tine Dobrajc, Gorana Bertoka, Boštjana Novaka, Tomaža Plavca Sledila bo otvoritev festivala na Slovenskem trgu, video projekcija Beti Bricelj in performans belgijskega umetnika Hansa Beckersa.

Na Slovenskem trgu bodo vse dni potekali pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi, performansi in koncerti. Mestni trg bo gostil Blink Circus (razstavo najmanjših fotografij na svetu), mestne ulice pa bodo v večernih urah popestrili glasbeniki z odri na kolesih, kulinarični dogodki. Spremljevalni program vključuje Art Stays Kino, ki je letos posvečen umetniškemu tandemu Fischli & Weis (dobitnika Zlatega leva na Beneškem bienalu leta 2003) ter nedavno preminulemu umetniku in dobitniku oskarja H. R. Gigerju.

Razstava sodobnih čudes italijanskega kustosa Claudija Compostija z naslovom Relikvija, ki bo postavljena v Galeriji FO.VI v Strnišču, bo gostila uveljavljena italijanska in mednarodna imena, kot so Eva Gerd, Karin Andersen, Roberto Kusterle, Michelangelo Galliani, Beatrice Pasquali, Alessandro Brighetti in Isoya Hirofumi. V križnem hodniku Dominikanskega samostana in na dvorišču Ptujskega gradu bo postavljena velika kiparska razstava Wundersculptor z deli velikih dimenzij umetnikov, kot so: Tobia Rava, Alice Zanin, Monika Grycko, Leo Ferdinando Demetza, Džeko Hodžić, Mario Ciaramella, Tanja Špenko in drugi.

V Galeriji Magistrat v Mestni hiši bo na ogled razstava Wunderherbarium, ki prinaša vpogled v svet čudes narave avtorjev Isabelle Menin, Alessandre Guolla, Aqua Aure. Glasbeni del programa bo poleg Hansa Beckersa gostil tudi Transversal project – glasbeno potovanje okrog sveta s priznano operno pevko gledališča La Fenice Paolo Rossi in glasbenico Eriko Vicari, ameriško pevko in umetnico Nadio Buyse s spektaklom Die Unterwelt in poseben program Wunderkammerclassics.