Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Pamflet

Bog mesta tudi kot Had

Parada, kontaminacija Celja in države v državi

39 stopinj C in več. Vladne službe v dobrobit ljudstvu napovedujejo oranžne alarme. Usodna fatalnost, kjer ni kaj storiti. Res? Idealna knjiga za najbolj pasje od pasjih dni je monografija profesorja Nikole Viskovića »Stablo & čovjek«. V njej navaja nebroj podatkov o pomenu dreves: v pariških četrtih okoli Bolonjskega gozda namerijo 20 odstotkov manj prašnih delcev, še bolj pomenljivo pa je, da tri velika drevesa, ki senčijo hišo, za polovico zmanjšajo potrebo njene umetne klimatizacije. Ameriški okoljevarstvenik Charles Little je še radikalnejši: stroški sistematične zasaditve dreves po mestih bi se poplačali s prihranjeno elektriko za klime.

Vsekakor trenutki, ko meščani vsaj za hip vzljubijo veliko drevo zaradi njegove sence. Politične ankete, ki merijo naklonjenost do političnih strank, pa prinašajo podatek, da je trenutno najbolj priljubljena opozicijska SDS. Vlada pod vodstvom SMC pač vztrajno producira nesmisle in nonsense. Eni so vsaj prikupni, kot je bil lapsus Mira Cerarja, ko je novinarjem o dopustniških planih povedal, da bo šel na začetku februarja na morje, v avgustu pa … Drugi, kot je odpoved sodelovanja na vojaški paradi na Hrvaškem, pa je škandalozna nedržavniška gesta. Najprej je namreč obrambna ministrica napovedala sodelovanje slovenskih letal na paradi, nekaj dni pozneje po ostrem protestu srbskega ministra Ivice Dačića pa je vlada sklenila, da na njej ne bo sodelovala, češ da tam ne bo drugih držav Nata. Kakšna vlada je to, ki ni sposobna predvideti dogodkov teden naprej? So Slovenijo mar izključili iz Nata, da ne ve, kako bodo ravnale druge članice? Nak, o potezah Nata je premier kar dobro obveščen, saj je ob kriznem srečanju voditeljev držav EU zaradi Grčije predčasno zapustil vrh, ker je moral odleteti v Ljubljano, da je pričakal generalnega sekretarja Atlantskega zavezništva Jensa Stoltenberga. Njuno snidenje je bilo videti kot ukor šolarja, saj je moral Miro Cerar v njegovi družbi pred mediji obljubiti, da bo Slovenija dvignila proračun za obrambo.

In kako je v času splošnega klestenja budžeta vlada upravičila večja sredstva za vojsko? Obrambna ministrica Andreja Katič je odšla na proslavo pri Moravčah k spomeniku desetim ustreljenim talcem in v govoru povezala NOB z aktualnim dvigom prispevkov za nakup orožja. Ministrica ima očitno le status vladne propagandistke, saj se Stoltenberg z njo sploh ni srečal.

V mednarodnih zadevah ima vlada prav klavrn položaj. Administracija, ki bi morala biti prva, ki skrbi za slovensko dobrobit, je prejela sodbo sodišča EU, ki jo kani denarno kaznovati, ker ne poskrbi za sanacijo odpadkov Cinkarne v Celju.

Seveda odgovornost ni le na vladni strani, temveč tudi na lokalnem županu Bojanu Šrotu, ki se ukvarja z vsem razen z reševanjem kontaminiranih tal na Celjskem. A premier Cerar v ravnanju do županov spominja na nemočnega srednjeveškega kralja, ki se boji samopašnih fevdalcev – županov.

V deželi se dogajajo neverjetni primeri: v Ljubljani Jankovićevi gradijo odprto parkirišče s pomočjo EU, ki po ceni na kvadratni meter presega cene zgrajenih garažnih hiš. Je v anomalijo, ki vpije do nebes, posegel kdo izmed vladnih ministrov? Nihče, celo takrat, ko so v Ljubljani protizakonito sprejeli proračun kljub obstrukciji opozicije, minister Boris Koprivnikar ni ustavil proračunskih dejavnosti mesta, ampak je zadevo vzel na zanje in zaprosil za nadaljnja obvestila, ne da bi kaj storil. A rabote se ne končajo pri tem. Eko sklad objavil razpis s subvencijami za učinkovitejšo rabo energije, ki vključuje tudi nakup toplotnih črpalk. Ta moderna tehnologija, ki zaradi fizikalnega izkoristka temperaturnih razlik, dosega nekajkrat večji izkoristek električnega energije pri ogrevanju, je na pohodu po zahodnem svetu. Zdaj tudi pri nas. A pozor – vsedržavne subvencije veljajo za vso Slovenijo razen za Ljubljano!????????? Imamo mar tudi zakone, ki veljajo po vsej državi, le v glavnem mestu ne? Ljubljana je de facto država v državi. Dobro, poglejmo vseeno argument. Glavno mesto je izjema, ker je sprejelo lokalni akt v borbi za bolj čist zrak, v njem pa je zapisalo, da so subvencije pri njej dovoljene le za plinske peči. Seveda, lastnik »Energetike« je mesto, pri kurjenju s plinom pa mestni proračun pospravi večji zaslužek. Princip, da je Ljubljana pri eko subvencijah zunaj države, je sprejela vlada nekdanje Jankovićeve sodelavke Alenke Bratušek, novi samostojni premier pa nadaljuje z istimi koncesijami ljubljanskemu županu. Cerarjev strah pred Jankovićem je očitno brezmejen.

A ne le v teh primerih. Ljubljanske mestne službe, potem ko jim ni uspelo prevzeti Hospica, zdaj to človekoljubno organizacijo mečejo iz stavbe, v kateri je doslej delovala. Vodja »Hiše hospica« Renata Roban je ogorčena, mesto hospicu ne pomaga, temveč ga izganja! Še več, opozarja na samopašnost župana in šefa njegovih lekarn, ki sta na mestni seji poročala o strokovnem delu društva. Ljubljanski šerif zdaj ocenjuje strokovno delo humanitarcev, ki se ukvarjajo z oskrbo umirajočih!!??? Eklatantna aroganca in politični prevzem humanitarnosti. Župan Janković bo po novem v »Ljubhospicu« odločal, kdo izmed neskončne množice terminalnih bolnikov, bo sprejet v poslednjo oskrbo. Tako kot meščanom podarja sprehajalne poti, tlakovane ulice in bazene, bo sedaj osebno kot Had vodil umirajoče na oni svet.

In ministrica za zdravstvo ter njen premier?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.