Saša Eržen

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

Eggmaster

Zrolana jajca

© Arhiv Mladine

Pečena jajca so veljala za jed, ki je tako preprosta, da jo zna pripraviti čisto vsak. A očitno so ljudje postali preleni tudi za to osnovno kuharijo, saj oglas iz televizijske prodaje za rollie eggmaster, kot se imenuje naprava za vertikalno pečenje jajc, prikazuje klasično peko jajc v ponvi kot nekaj najbolj umazanega in nadležnega, kar se lahko zgodi vaši kuhinji.

Rešitev je seveda mašinca, v katero ubijemo dve jajci, iz nje pa v nekaj minutah prileze pečena jajčna rolica. Vanjo velja poprej zapičiti leseno palčko za ražnjiče, ker je sicer med lezenjem iz aparata cilindrično jajce videti precej ogabno, kot nekakšen zvijajoči se »alienski parazit, ki išče svojega gostitelja«, kakor je zadevo slikovito opisal Rhik Samadder, ki za Guardian vsak teden preizkuša različne kuhinjske pripomočke. Pred uporabo je treba tunelček za pečenje pošpricati z maščobo, po njej ga očistimo s krtačko, podobno tisti za pomivanje kozarcev. Jajcem, ki jih lahko jemo na palčki, je možno dodati sir, salamo ali zelenjavo, v pripomočku pa je mogoče vertikalno speči še vse kaj drugega, na primer testo ali čevap.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.