Stanka Prodnik Božič

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Kultura  |  TV

Vreme in Laibach

Vroče novice v pasjih dneh

John Oliver tanzt mit Laibach

John Oliver tanzt mit Laibach
© Arhiv Mladine

V dneh, ko je peklensko vreme ostajalo glavna novica, smo se pred televizorji vsak večer z upanjem zatekali k vremenski napovedi, ki bi obetala spremembo. Pri tem smo opazili, da kljub očitnemu tekmovanju komercialnih televizij za mis vremenske napovedi nikjer niso šli tako daleč, da bi bila stasita napovedovalka v res vročih dneh odeta samo v kopalke. Je pa oblečena, a bosa Pia Škofic prejšnjo soboto oddajo Vreme na Planet TV vodila kar s piranske plaže. Vremenska turistična razglednica je zato vključevala tudi nič hudega sluteče dopustnike, ki so ustvarjali živo ozadje in se za nekaj minut prelevili v priložnostne televizijske zvezde; ena od njih se je, očitno povsem ne vedoč, pred očmi gledalcev celo slekla v kopalke.

Za uvod je Škofičeva natresla par bučk o slikovitosti Pirana, ki po njenem »s svojim pristnim vzdušjem ne deluje prav nič turistično, ravno obratno, kulturno mesto se s svojim mirom in šarmom poraja že stoletja«. V teh vročih dneh pa baje ponuja veliko kotičkov, ki jemljejo dih. Tako kot njene nebuloze. Žal nismo bili deležni obljube osvežitve, nekaj smo si je lahko pričarali edino z vetrom, ki je pihljal na terenu in skupaj s šumenjem morja kakofoniral zvok celotne vremenske napovedi, ali v pogledu na blondinko, ki je tik za napovedovalko lezla v vodo.

V nedeljo pa smo se – dva meseca po tem, ko se je Slovenijo in Slovence po zaslugi vodke Slovenia in Billa Murraya omenjalo in smešilo v predzadnji oddaji šova Davida Lettermana – tokrat zaradi skupine Laibach znašli v satirični oddaji Last week tonight with John Oliver na televiziji HBO. Voditelj in komik John Oliver je namreč šaljivo obdeloval novico, da bo Laibach kot prvi tuji bend v zgodovini Severne Koreje tam avgusta nastopil v počastitev 70. obletnice osvoboditve izpod japonskega jarma.

Zanimivo je, da je napovedani nastop skupine Laibach v Pjongjangu v severnoameriških medijih odmevnejši kot njena nedavna turneja po ZDA. Še zanimivejše je to, da Oliver in njegova ekipa piscev o Laibachu in njegovem provokativnem konceptu nimata pojma, zaradi Severne Koreje pa je treba zadevo seveda predstaviti kot smešno. Pri tem je bilo očitno, da Oliver vse skupaj razume približno toliko kot novinar Jure Pengov leta 1983, ko je imel s skupino Laibach znameniti intervju za Tednik.

»Če bi Stephen Colbert ustanovil rock bend, bi bil to Laibach,« so svojo definicijo za nepoučeno zahodno občinstvo zapisali na spletni strani I see the frog, kjer se sicer prištevajo med oboževalce Oliverjevih stvaritev, a je tudi po njihovem mnenju voditelj v primeru Laibach povsem zgrešil bistvo. V psevdotolažbo mu je lahko le to, da provokacije in subverzivnosti njihovega delovanja, kot kaže, ne razumejo niti v Severni Koreji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.