Petra Tihole

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Dogodki

Simpatična in prizemljena

Zvezda letošnjega Piva in cvetja je bila avstralska pop zvezdnica Natalie Imbruglia

Natalie Imbruglia je še vedno v odlični formi, občinstvo pa je bilo, žal, nezainteresirano

Natalie Imbruglia je še vedno v odlični formi, občinstvo pa je bilo, žal, nezainteresirano / Foto: Miro Majcen

Pot nas je tokrat peljala v Laško, kjer pregovorno gostoljubni Laščani že enainpetdeset let organizirajo prireditev Pivo in cvetje. Tam je na otvoritveni večer družabno-glasbenega dogodka ob reki Savinji, kjer številnim obiskovalcem ob hektolitrih popitega hmeljevega napitka tudi nekoliko popustijo zavore, na velikem odru tik ob pivovarni, zaščitnim znakom mesta, nastopila zvezda tokratne prireditve, iskrena Natalie Imbruglia.

Avstralka je svojo kariero začela kot igralka v začetku devetdesetih, ko je zaigrala v tamkajšnji televizijski nadaljevanki Sosedje, v kateri je nastopila tudi pevka Kylie Minogue, že dve desetletji v svetu ena najbolj znanih avstralskih glasbenic. Imbruglieva se z igranjem še vedno ukvarja, pred časom se je na študij igre celo odpravila v Los Angeles. Pevko in igralko, ki živi v Londonu, lahko spremljamo tudi na gledaliških odrih.

Po šestih letih premora, ko se je posvečala igranju, se je vrnila na glasbeno sceno, na kateri je mednarodni preboj doživela konec devetdesetih s svojim debitantskim albumom Left of the Middle. Na njem najdemo njen veliki hit Torn, priredbo pesmi ameriških rokerjev Ednaswap, po kateri se je svetovno občinstvo tudi najbolje spominja. To je bilo ob glasnem prepevanju te pesmi, za katero je poskrbelo občinstvo v Laškem, več kot očitno tudi tokrat, ko je v Laškem začela novo svetovno turnejo.

Nastop štiridesetletnice je bil sicer zgolj solidno obiskan. Najverjetneje tudi zaradi razmeroma pozne ure začetka njenega nastopa. Na oder je namreč stopila šele ob pol enih. Priznam. Nisem vedela, kaj pričakovati od glasbenice, ki je Slovenijo tokrat obiskala prvič. A izkazalo se je, da je prizemljena pevka zelo simpatična. Kljub tonskim težavam in dokaj plehkemu zvoku, ki je zaznamoval njen nastop, se je ves čas trudila vzdrževati tudi dobro razpoloženje.

Koncert je sicer izzvenel v duhu priredb z njenega petega studijskega albuma Male, ki bo izšel konec meseca. Na njem najdemo komade bendov in glasbenikov, kot so Neil Young, Iron & Wine, Death Cab For Cutie, Modern English, Damien Rice, Cat Stevens, Pete Townsend, pa tudi uspešnico Instant Crush, ki sta jo zakuhala Daft Punk in Julian Casablancas. Komade je preobrazila po svoje, v uro dolgem nastopu si je tako nadela tudi country preobleko. Denimo, ko je ob spremljavi bendža prepevala komad The Waiting, ki ga v izvirniku poje Tom Patty, in Friday I’m in Love, hita skupine The Cure. Sicer pa je precej nezainteresirano občinstvo skušala spodbuditi tudi z manj znanimi uspešnicami, kot so Smoke, Shiver, Wrong Impression in That day…

Ob poslušanju teh nežnih skladb se nismo mogli znebiti občutka, da festival Pivo in cvetje za Imbruglievo kljub njeni profesionalnosti verjetno ni bil najboljša odločitev. Hvale vredno je sicer, da želijo organizatorji v Laško privabiti tudi glasbenike svetovnega slovesa, lani je bil to denimo oče funka George Clinton, a očitno bodo morali več truda vložiti tudi v to, da bo občinstvo res spoštovalo tudi glasbeni program – ne le piva in cvetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.