Damjana Kolar

 |  Kultura

Obilje kreativnosti na Sajeti

Random Logic

Random Logic

V organizaciji Zveze Mink Tolmin bo od 29. julija do 1. avgusta potekal Kreativni tabor Sajeta, ki na enem mestu povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, od katerih osrednje mesto zavzema glasba. Tudi v svoji šestnajsti izvedbi bo prevetril tolminsko Sotočje z obiljem kreativnosti v obliki glasbenega programa, različnih delavnic, filmskih projekcij ter spontanimi kreativnimi izbruhi. Letošnji glasbeni program po besedah organizatorjev predstavlja ekskluzivno sestavljanko, v kateri se prepletajo precej različne nadžanrske kreativne godbe-od jazza, sodobne elektronike, "resne" glasbe-do "prvinskega" rocka.

Otvoritveni večer (29. 7.) bo odprl srbski elektro-akustični dvojec Ponton, ki mu bodo sledili italijanski predstavniki sodobne plesne glasbe Motherfuckhertz, ter domači zasedbi Nina Bulatovix in Link Der Wasser, ki se po dvajsetih letih vračajo na sceno.

Četrtkov program (30.7.) se bo začel z nastopom Sama Kutina, ki bo predstavil samostojni album "Plovilo." Preostali del večera pa bo predvsem v znamenju francoske kreativne glasbene scene. Saksofonist in producent Etienne Jaumet se bo prvič predstavil slovenskemu občinstvu. Po sedmih letih se na Sajeto vrača multiinštrumentalist in inovator Pierre Bastien, ambientalni elektronik Philippe Petit pa bo nastopil v duetu z avstrijsko violinistko in eksperimetatorko Mio Zabelko. Ta večer bomo poslušali tudi zvočno raziskovo Grka Thanasisa Kaprouliasa, ki se skriva pod psevdonimom Novi_Sad.

Petkove nastope (31.7.) bo uvedla predstavitev letošnje delavnice glasbene improvizacije pod vodstvom mentorja Piera Bittola Bona, ki bo predstavil tudi solo projekt ''Spelunker''. Mladi slovenski impro kolktiv Eht Zeđ bo občinstvu predstavil svoje poglede in pristope k glasbenemu izražanju, medtem ko bodo Nikki Louder izvedli bolj hrupno plat lastnega glasbenega izraza. Marco Cappelli bo s kolektivom Italian Surf Academy pričaral svoj pogled na t.i. surf glasbo.Vrhunec večera pa bo nastop ekskluzivnega tria, ki ga sestavljajo kitarski mag Caspar Brötzmann, basist Massimo Pupillo (Zu) in tolkalec FM Einheit (ex Einstürzende Neubauten).

Zadni dan festivala (1. 8.) bo precej elektronsko obarvan. Nastopili bodo duet Blaž & Simon, ki bo predstavil eksplozivno mešanico elektronike in močnih ritmov, italijansko-belgijska avdio-vizualna atrakcija Lumisokea. Na festival prihaja tudi eden od ustanoviteljev legendarne zasedbe Faust-Hans Joachim Irmler, ki bo v duetu z Gudrun Gut predstavil projekt Gut und Irmler ''500m.'' Andrew Hung, bolj znan kot polovica britanskega dueta Fuck Buttons, bo predstavil svoj solo prvenec 'Rave Cave'. Pionirja slovenske sodobne elektronske glasbe Random Logic pa bosta po dolgem času predstavila svoje zvočne ekspresije trajanja.

Kot v preteklosti je tudi letos poskrbljeno za vse, ki želijo kar najbolj aktivno preživeti čas na Sajeti, saj so pripravili pestro izbiro kreativnih delavnic. Letošnja novost je Sajet'ca, v okviru katere bodo poskrbeli za raznovrstne kreativnosti najmlajših.