Damjana Kolar

 |  Kultura

V Vinici se začenja osmi Schengenfest

Rudimental

Rudimental

Ob reki Kolpi v Vinici bo od 29. julija do 1. avgusta potekal Schengenfest, festival zvoka, sonca in zabave, ki velja za enega največjih glasbenih festivalov v Sloveniji. Od leta 2008 je gostil več kot 200 tujih in domačih glasbenih izvajalcev kot so Kaiser Chiefs, Morcheeba, HIM, Die Antwoord, Skunk Anansie, Dubioza Kolektiv, Laibach, Gentleman, Trrigerfinger, Plavi orkestar, obiskalo pa ga je več kot 100.000 obiskovalcev. Letošnje dogajanje na glavnem odru bodo popestrili britanska drum'n'bass skupina Rudimental, nemška zasedba Guano Apes ter britanska zasedba Asian Dub Fundation, manjkala pa ne bodo niti zveneča domača imena.

Rudimental, dobitniki prestižne nagrade Brit leta 2014 in po izboru BBC najboljša festivalska skupina leta 2013, prihajajo v Slovenijo v okviru svetovne turneje, kjer bodo predstavili uspešnice kot so Waiting All Night, Feel The Love, Never Let You Go, pa tudi nove komade kot je Bloodstream, ki je nastal v sodelovanju z Edom Sheeranom.

Prvič bo na Schengenfestu nastopila nemška zasedba Guanao Apes, ki je v svoji karieri prodala več milijonov albumov, festival pa bosta popestrili tudi energična britanska skupina Asian Dub Foundation in uradna cover skupina legendarnih Rammsteinov Stahlzeit, ki na svoje koncerte privabi tudi do 10.000 industrial metal navdušencev.

Eden od vrhuncev letošnjega festivala bo tudi nastop skupine S.A.R.S., eno največjih imen na Balkanu, ki letos podira rekorde na koncertnih prizoriščih bivše Jugoslavije. Od slovenskih izvajalcev velja izpostaviti skupino Siddharta, ki ob svoji 20. obletnici pripravlja kar dvojni studijski album, stare znance Schengenfesta Elvis Jackson, pa tudi Noctiferio, Niet in Magnifica, ki bo z 12-člansko zasedbo predstavil album Tivoli.

Pestro bo tudi dogajanje na elektro odru, kjer bo med drugim nastopil MTVnagrajenec Gramophonedzie v live izvedbi s 7-člansko zasedbo, ki je s svojim hitom "Why Don't You" leta 2010 osvajal klubske lestvice. Kot vsako leto bodo poskrbeli tudi za različne delavnice in stand-up predstave, športne dejavnosti in zabavne igre.