Tamara Kajtazović

31. 7. 2015  |  Mladina 31  |  Družba

V dobrem in slabem

Otroške poroke

Španija je zvišala starostno mejo, pri kateri je mogoče skleniti zakonsko zvezo. Do nedavnega so se z dovoljenjem sodišča v tej državi lahko poročali tudi 14-letniki. Sedaj mora biti oseba stara vsaj 16 let, da lahko zaprosi za privolitev sodišča, kar je uveljavljena praksa v večini evropskih držav. Slovenija tako ostaja ena redkih držav, v katerih lahko center za socialno delo dovoli sklenitev zakonske zveze osebi, ki je dopolnila vsaj 15 let.

Poroke mladoletnikov v Sloveniji sicer niso skrb zbujajoče, saj jih je vse manj. Še leta 2010 so centri za socialno delo (CSD) poročali o desetih izdanih odločbah, s katerimi so dovolili sklenitev zakonske zveze osebam, ki še niso bile stare 18 let, v zadnjih treh letih so bile take odločbe le štiri na leto. »Glede na številke v Sloveniji ne gre za množičen pojav, prej za redkost,« pojasnjujejo v Skupnosti CSD Slovenije.

Spornejše so otroške poroke, ki v uradnih statistikah niti niso evidentirane. Kot recimo pojasnjujejo v CSD Novo mesto, pri mladoletnih pripadnikih romske skupnosti niti ni uradnega postopka poroke. »Pri njih je pojem poroka vezan na prvi spolni odnos, ko se poročijo po svojih običajih in ne z uradno poroko,« pravijo. Na Inštitutu RS za socialno varstvo pa opozarjajo, da se v priseljenih romskih skupnostih pojavljajo tudi prisilne poroke, sklenjene brez upoštevanja volje mladoporočencev. A ne glede na to, ali je poroka prisilna ali ne, so posledice podobne, saj romske deklice po njej večinoma opustijo šolanje in prevzamejo skrb za gospodinjstvo in nego otrok – tako so postavljene v izključno zasebno sfero in ostajajo v socialni osami.

Temeljni namen zvišanja starostne meje za poroke v Španiji je bil predvsem preprečevanje prisilnih otroških porok. A tam so lani ugotovili le deset takšnih primerov. Podobno kot v Sloveniji gre torej predvsem za vprašanje neuradnih otroških porok, ki pa se z zvišanjem starostne meje ne bo rešilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.