Damjana Kolar

 |  Kultura

Druga izdaja festivala sodobne fotografije

Douglas Mandry

Douglas Mandry

V Novem mestu bo od 3. do 8. avgusta potekala druga izdaja festivala sodobne fotografije "fotopub", ki je zrasel na ruševinah Fotopuba, festivala dokumentarne fotografije. Fotopub sta lani prevzela Dušan Josip Smodej in Jure Kastelic ter k sodelovanju povabila šest mladih ustvarjalcev iz različnih evropskih umetniških akademij s temeljnimi premisami, kot so: predstavitev domačih in tujih fotografov mlajše generacije, umeščanje sodobne slovenske fotografije na domači in svetovni zemljevid ter aktivno vključevanje strokovne in laične javnosti.

V sklopu enotedenskega festivala se bo zvrstilo šest skupinskih razstav, na katerih se bo predstavilo 23 domačih in tujih umetnikov, ki prihajajo iz Slovenije, Bolgarije, Brazilije, Švice, Nemčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Nizozemske, Izraela, Velike Britanije in Latvije. Festival bo odprla skupinska razstava mladih umetnikov Alessandra Calabrese, kolektiva The Cool Couple, Ize Pavlina in Paulo Wirza. Avtorji prihajajo iz različnih ozadij in za svoj kreativni proces uporabljajo različne medije. Namen razstave je kakovostno in zanimivo preoblikovati galerijo Simulaker in s tem ponuditi obiskovalcem izrazito unikatno, umetniško izkušnjo.

Letošnji festival se širi še na tri nova prizorišča: v galerijo Lokomotiva, kjer se bosta predstavili Dorotea Škrabo in Nastja Mezek ter jo odpirajo v sodelovanju z zavodom Hiša fotografije, v prostore Knjižnice Mirana Jarca, kjer bodo predstavljena dela Tima Cullmanna, Klemna Zupanca, Davorja Kralja, Terese Giannico, Vere Vladimirsky in v eno od praznih hiš na Glavnem trgu, kjer se bodo predstavili Alex F. Webb, Craig Wye, Maria Elinardottir, , Douglas Mandry, Aladin Borioli, Reinis Lismanis. Vse letošnje razstave bodo pripravile mlade kuratorice Eva Pavlič Seibert, Katarina Hergouth, Iza Pevec, Živa Kleindienst in Anja Zver.

Poleg razstav bo festival vključeval še novi fotografski knjižni sejem, glasbeni program s trinajstimi izvajalci, ki bo predstavil sodobne še uveljavljajoče se trende v glasbi ter portfolio review, ki bo v Novo mesto pripeljal enajst pomembnih akterjev (umetnikov, kuratorjev, urednikov in galeristov) na področju globalne sodobne fotografske umetniške scene.

O festivalu "fotopub" sicer v aktualni tiskani Mladini piše tudi Marjan Horvat.