Damjana Kolar

 |  Kultura

Fabiani Fashion

Ob 150. letnici rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija so v ljubljanski Mestni hiši pripravili razstavo Ƒ2 (Fabiani Fashion), avtorice Tanje Devetak, na kateri so predstavljene oblikovalske oblačilne podobe, ki odsevajo vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani. Za oblikovanje kolekcije oblačil so bile izbrane Hribarjeva hiša, Bambergova hiša, Krisperjeva hiša, Jakopičev paviljon, Mladika in Miklošičev park.

Projekt sestavlja postavitev šestih krojaških lutk, na katerih so razstavljena oblačila po inspirativnih motivih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija. Vsako oblačilo spremlja predstavitveni plakat s kratkim opisom in fotografijo izbrane arhitekturna ali urbanistične rešitve, opisom uporabljenih tekstilnih tehnik (razlaga in tehnološki postopek).

Po besedah Tanje Devetak projekt ponuja širše razumevanje pomena oblačenja in mode s prenosom kompleksnih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v sodobne različice uporabnih oblačilnih predmetov. Ponuja zgodbe, zgodovino, urbani prostor, estetske normative, psihološke percepcijo in družbene relacije izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev in jih transformira v vizualne podobe oblačil. Arhitekturne strukture so prenesene v tektstilne konstrukcije z uporabo različnih tehnik modelacij form in oblikovanjem vzorcev tekstilij. Nastale oblikovne rešitve predstavljajo funkcionalna oblačila z izrazito dinamiko v silhueti človeškega telesa. 

Ob razstavi bodo septembra pripravili tudi predavanje z naslovom Moda-Arhitektura-Umetnost, katerega namen je osvetliti vzporednice med pojavnostjo mode in različnih praks vizualne kulture z večjim poudarkom na arhitekturi, ter njihov družbeni kontekst.