Neža Mlakar

7. 8. 2015  |  Mladina 32  |  Družba

Iščimo hrošče

O rogaču in kozličkih

Hrastov kozliček

Hrastov kozliček
© Martin Vernik, Zavod za varstvo narave

Ljudje hroščev ne poznamo, so le ena izmed prezrtih živalskih skupin, ki so bodisi samoumevne bodisi sploh ne vemo za njihov obstoj, menijo na Zavodu za varstvo narave. Na sprehodih v naravo pa lahko naletimo na kak primerek štirih vrst hroščev, »ki so re dki, v Evropi ogroženi in zato sodijo med vrste Nature 2000«, piše zavod. To so nekoliko bolj znani rogač, poleg njega pa še alpski kozliček, bukov kozliček in hrastov kozliček. Vse štiri vrste hroščev so v nekaterih evropskih državah izginile.

Te prikupne, pri nas na srečo še ne iztrebljene hrošče zaradi njihove značilne oblike in barve ne bi smelo biti težko prepoznati. Zato želi zavod spodbuditi ljudi, da če naletijo na katerega izmed njih, svoja opažanja – tudi fotografijo – vnesejo na spletni portal www.sporocivrsto.si. »Predvsem se želimo otresti reka ’Najprej mora biti poskrbljeno za človeka’ in ga nadgraditi – če bo dobro poskrbljeno za naravo, bodo naravni procesi potekali predvidljivo in bo človek dobro preskrbljen.« Do sedaj so po Sloveniji, akcija sicer traja že nekaj let, zbrali 1500 različnih opažanj, najpogosteje so ljudje našli rogača, hrastovih kozličkov so recimo opazili samo 30. Število opazovalcev se vsako leto povečuje.

Hrošči ne sodijo med najbolj priljubljene živalske vrste, pogosto jim ljudje dodajamo oznake, kot so »koristen«, »škodljiv« ipd., in se hkrati ne zavedamo, da je »v naravi sami pomembno predvsem ravnovesje, ki ubira drugačne poti«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.