Družba nadzora

Nove nadzorne kamere v Ljubljani

Veliki brat v Ljubljani

Veliki brat v Ljubljani
© Borut Krajnc

Ponovno odprta Slovenska cesta je postregla z neljubim presenečenjem – na stičišču s Čopovo ulico mimoidoči na uličnem drogu pod napravo za brezžični internet opazijo tri srhljive nadzorne kamere. Pogled spominja na londonske ulice, ki so med najbolj nadzorovanimi na svetu – gibanje meščanov tam spremlja več kot pol milijona nadzornih kamer.

A kot pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana (MOL), gre na Slovenski cesti za kamere, namenjene nadzoru prometa in potopnih stebričkov. Takih nadzornih kamer, ki jih sicer upravlja Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, je v Ljubljani že 175.

Vseeno se je tudi na slovenskih ulicah težko izogniti številnim nadzornim kameram pri pomembni ustanovah in trgovinah. Pred leti so obstajale civilne pobude, v okviru katerih so meščani mapirali odkrite nadzorne kamere. Žal za temi zemljevidi danes (na spletu) ni več sledu, nadzor in z njim posegi v zasebnosti pa tako postajajo čedalje bolj nevidni. Prav tako je vprašljivo, ali videonadzor sploh dosega svoj namen – povečanje varnosti. Izsledki raziskave londonske policije so pred leti pokazali, da nadzorne kamere pri lovu nepridipravov niso preveč učinkovite.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.