Marcel Štefančič jr.

7. 8. 2015  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Film

Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija

Mission: Impossible – Rogue Nation, 2015
Christopher McQuarrie

James Bond je ženska.

Ethan Hunt (Tom Cruise), neuničljivi, nepremagljivi, kameleonski, houdinijevsko eskapistični in daleč, daleč, daleč najbolj tajni ameriški agent, končno naleti na sebi enakega – in to ni moški, ampak ženska, Ilsa (Rebecca Ferguson), britanska tajna agentka.

V tej točki gre Ethan Hunt po poti Maxa Rockatanskega, alias Pobesnelega Maxa, ki je na zadnji misiji – Pobesneli Max: Cesta besa – naletel na sebi enako, Furioso (Charlize Theron), ki mu reši življenje. Tudi Ilsa reši življenje Huntu, le da večkrat. Če je ne bi bilo in če ne bila tako briljantna, bi na tej misiji nekajkrat zanesljivo umrl, kajti Sindikat, skrivnostna globalna morilsko-izsiljevalsko-teroristična organizacija (“Odpadniška nacija”), sicer preslikava organizacije SPECTRE, ki jo poznamo iz bondiad, mu nastavi preizkušnje, pasti in ovire, ki bi mu jih zavidal celo sam Harry Houdini, sloviti iluzionist in eskapist, znan po tem, da ga niso zadržale niti verige niti podvodne kletke. No, prav verige in podvodna “kletka” pa bi Hunta pokopale, če ne bi bilo Ilse. Kolikokrat mora ženska rešiti življenje moškemu, da bi postala enakopravna? Hunt se znajde v tipično bondovskih “brezizhodnih” situacijah, po bondovsko prepotuje svet (Minsk, London, Dunaj, Casablanca), njegovi žepi so polni bondovskih gadgetov, starodavna, eksotična mestna jedra prelevi v bondovski kaos ipd., kar pa naj vas nikar ne zavede: Hunt je po malem res Bond, toda v dobi ženskega opolnomočenja. Ilsa, strah in trepet mizoginične kulture, je Bond in pol. Kaj če bi Daniela Craiga v vlogi Jamesa Bonda nasledila ženska? Bi bilo to preveč čudno, neverjetno? Nehajte: Seana Conneryja je nasledil Roger Moore. Vemo pa, kdo vse je skušal naslediti Jamesa Bonda: ne le Ethan Hunt, superjunak franšize Misija: Nemogoče, ampak tudi Jason Bourne in še prej Jack Ryan. Ja, naslediti – in odpihniti – so ga skušale tri ameriške verzije Bonda, zato niti ne preseneča, da v toboganski Odpadniški naciji, najnovejši Misiji: Nemogoče, nastopijo vsi trije, Hunt, Bourne in Ryan. Huntu namreč asistirata tudi Jeremy Renner, ki je v vlogi Jasona Bourna nasledil Matta Damona, in Alec Baldwin, originalni Jack Ryan iz Lova na Rdeči oktober. Hunt, mojster maske in impersonacij, “lahko postane kdorkoli”, pravi Baldwin, kar je res: Hunt – “begunec”, “človek brez države”, “živa manifestacija usode” – lahko postane Bond, Bourne in Ryan. In vse to v nekem smislu tudi je – metalik v metafilmu, v katerem vprašanje, ali fantomski Sindikat res obstaja ali pa je le izmišljotina, s katero Ethan Hunt opravičuje svoje misije in svoj obstoj, zadeva samo ontologijo filmov, ki si morajo vedno izmišljati motivacijske pretveze, skrivnosti in zarote (Alfred Hitchcock je temu rekel “MacGuffin”), s katerimi opravičujejo svoj obstoj. Brez tiste magične skulpture, imenovane Malteški sokol, ne bi bilo Hustonovega Malteškega sokola, pa četudi se na koncu izkaže, da je le fejk, le ničvredni ništrc, le plod domišljije, le “snov, iz katere so sanje,” kot je rekel Sam Spade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.