Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival za ljubitelje stare glasbe

Ensemble Phoenix Munich

Ensemble Phoenix Munich
© Ivan Maly

Od 8. do 23. avgusta bo v Radovljici potekal 33. Festival Radovljica, ki ga organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, vsako leto pa ga obišče okoli 2500 obiskovalcev. Po besedah umetniškega vodje Domna Marinčiča bo na desetih koncertih mogoče slišati glasbo od 8. do 19. stoletja, ljudsko glasbo in najnovejše rekonstrukcije antičnih, srednjeveških in renesančnih glasbenih tradicij. V okviru festivala bosta potekali tudi delavnici za pevce in vokalne ansamble ter tečaj za kljunasto flavto.

Na letošnjem festivalu bodo nastopili glasbeniki iz Argentine, Avstrije, Češke, Francije, Italije, Irske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Slovenije, Švice, Velike Britanije in ZDA. Koncerti bodo v Radovljiški graščini, Cerkvi Svetega Petra in v Cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem. Na otvoritvenem koncertu bo 8. avgusta nastopila mednarodna vokalno-instrumentalna zasedba Ensemble Phoenix Munich, ki bo predstavila redko izvajano severnoameriško glasbo 18. in 19. stoletja.

V ponedeljek, 10. avgusta bo sledil nastop lutnjarja Michała Gondka s poljsko glasbo za renesančno lutnjo. Violinske sonate Franza Bende in njegovih glasbenih sodobnikov v Dresdnu in Berlinu bodo rdeča nit tretjega koncerta, na katerem bosta nastopila violinistka Leila Schayegh in čembalist Vaclas Luks. V četrtek, 13. avgusta, so na vrsti trije britanski tenoristi John Potter, Christopher O'Gorman in Rogers Covey-Crump, ki sodelujejo v obsežnem raziskovalnem projektu, v katerem odkrivajo srednjeveški conductus, pozabljeni repertoar 13. stoletja; koncert bo spremljala filmska projekcija Michaela Lyncha.

Na petem koncertu bo nastopil družinski trio Volk Folk iz Velike Bukovice pri Ilirski Bistrici, ki se posveča zbiranju in izvajanju slovenske ljudske glasbe v izvirni zasedbi z violino, oprekljem ali harmoniko in basom. Ne šestem koncertu bodo zazveneli adventni, postni in velikonočni moteti Jacobusa Handla - Gallusa v izvedbi specializiranega ansambla Musica Nova iz Lyona. 18. avgusta bo nastopil sestav Le Miroir de Musique, ki se posveča rekonstruiranju pevske recitacije od Homerjeve Iliade do Polizianove Pripovedi o Orfeju.

Najbolj zveneče ime na letošnjem festivalu je argentinska sopranistka María Cristina Kiehr, ena izmed najuglednejših izvajalk baročne glasbe na svetu, ki bo z ansamblom Il Coro d'Arcadia izvedla spored Scarlattijevih in Vivaldijevih kantat. Na predzadnjem koncertu, 22. avgusta 2015, bo nastopil nizozemski orglavec Léon Berben, ki bo izvedel Bachovo zbirko Umetnost fuge, festival pa se bo zaključil z glasbo za Karla Velikega in druge karolinške vladarje 8.–10. stoletja v izvedbi slovitega ansambla za srednjeveško glasbo Sequentia iz Pariza.