Damjana Kolar

 |  Kultura

Urbane subkulture

General Woo

General Woo

Po festivalu Flow, bo območje ljubljanske Tobačne med 10. in 16. avgustom zasedel festival Urbano dejanje (UD), ki bo obiskovalcem na inovativen način, mladosten in dostopen način predstavil urbane subkulture Ljubljane in njihovo glasbo: jazz, rock, hip-hop in elektronsko glasbo. Festival organizirata Klub Zoo in kreativni studio Lightbox, ki sta se za ta podvig odločila zato, da bi širši javnosti "predstavila nadarjene posameznike in skupine, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Radi bi pokazali, kaj premore Ljubljana z okolico v smislu prepleta glasbe, umetnosti, ulice, športa."

Pestro festivalsko dogajanje se bo vsak dan s kulturnimi, športnimi in z umetniškimi aktivnostmi začelo že popoldne, kjer bodo med drugim potekali sejem mladih ustvarjalcev, bolšji sejem, delavnice grafitarstva, didžejanja in rolkanja ter predstavitve odltimerjev, tetovatorjev in brivcev. Zvečer bodo na vrtu Kluba Zoo sledili koncerti, na katerih bodo nastopili predvsem domači izvajalci. Ponedeljek bo namenjen jazzu, ko bodo nastopili jazz glasbeniki Ratko Zjaca, Vid Jamnik, Robert Jukič, Ratko Divjak. Naslednji dan bo posvečen lokalni kulturi, ki jo bodo zastopali Gal in Severa Gjurin ter 2B. Sreda bo dan rock glasbe, ki ga bosta zaznamovali skupini Elvis Jackson in Sell Out, sledila pa bo rock zabava z Everything goes. Četrtek bo utripal v ritmih hip-hopa, ko bodo oder zasedli hrvaški General Woo, srbski Smoke Mardeljano in Cyam.

Konec tedna bo v znamenju elektronske glasbe; v petek bo koncert Den7ela in predstavitev kolektivov Nu Mvmnt (Alex Ranerro, Shu Shu, Yuriy in Sub Maze) in Animals 4/4 (Fraku, Utti), v soboto se obeta koncert Žige Murka in Riccarda Wufa iz Italije in zabava s Fatal Sounds (Dubdiggerz, Pier, Bushee) in It’s a Trap! (KMN, DVS, Bor$aleano). Zadnji dan nas čaka nekakšen pregled celotnega tedna, saj bo bodo od 16. ure dalje na ogled videi, fotografije in druga umetniška dela, ki bodo nastala med festivalom. Festival se bo zaključil z nastopom pop skupine Muff.