Damjana Kolar

 |  Kultura

Unikatna glasba in avtohtona kulinarika

Elina Duni Quartet

Elina Duni Quartet

Na vrtu gradu Kromberk bo potekal festival Glasbe sveta, ki ga že četrto leto zapored organizira Goriški muzej v sodelovanju s KUD Morgan. Ključno poslanstvo festivala ostaja sodelovanje z glasbeniki in ustvarjalci, ki se v svojem umetniškem ustvarjanju naslanjajo na tradicionalno, ljudsko glasbo, uporabljajo tradicionalna glasbila in oživljajo ljudske zgodbe in mite in tem tradicionalnim vzorcem dodajajo moderne trende ali tradicije drugih držav. V okviru festivala pripravljajo tudi tržnico Dobrote sveta, kjer bodo lokalni pridelovalci ponujali svoje izdelke ter Zelemenjavo.

Na prvem koncertu, 11. avgusta, bo nastopil jazz glasbenik Robert Jukič, ki bo predstavil svoj deseti album "Ženske," na katerem sodelovalo 13 pevk iz Slovenije in Hrvaške: Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Nina Vodopivec, Tamara Obrovac, Anika Horvat, Maya, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Katja Šulc, Aphra Tesla, Astrid Kuljanić in Ana Bezjak. Gre za obsežen in zahteven glasbeni projekt, ki prepleta ljudske glasbene okvire iz različnih kultur ter se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube, upanja. Tako, kot so bile "Dobrote iz skrinje zarote" z desetimi moškimi vokalisti in temačno atmosfero izrazito moška plošča, je nova plošča poklon ženski, njeni moči, predanosti, vztrajnosti.

Teden dni kasneje, 18. avgusta, se obeta nastop osemčlanske ženske vokalne skupine Kvali. Del repertoarja skupine predstavlja izročilo Bolgarije, Korzike in Sardinije, večino pa ljudske pesmi iz Gruzije, znane po disonantnih harmonijah, ki jih bodo predstavile na tokratnem koncertu.

Na zaključnem koncertu, 25. avgusta bo nastopila albanska pevka Elina Duni, ki bo predstavila zadnji album Dallёndyshe (Lastovka), na katerem je skupaj s spremljevalno skupino reinterpretirala albanske ljudske pesmi, povezane s prisilnim zapuščanjem domačih krajev in z ljubeznijo. V Tirani rojena in v Švici živeča pevka je vse bolj prepoznavno ime svetovne world-music scene. Glasbeni kritiki v Evropi in ZDA so fascinirani nad njeno sposobnostjo podajanja zgodb iz albanskih ljudskih pesmi. Sporočilnost njenega glasu je tako močna, da presega jezikovne omejitve.