Damjana Kolar

 |  Kultura

Močna slovenska udeležba v Sarajevu

Zenit

Zenit

Med 14. in 22. avgustom bo v Sarajevu potekal potekal 21. Sarajevo Film Festival, ki je eden od najpomembnejših festivalov v jugovzhodni Evropi. Med 196 prijavljenimi filmi je selektorica Elma Tataragić izbrala "inteligentne, večplastne in pogumne filme, ki prinašajo razburljive zgodbe in bodo pritegnile občinstvo." Tekmovalni programi bodo ponudili enajst svetovnih, trinajst regionalnih in deset mednarodnih premier. Predsednik žirije tekmovalnega programa celovečernih filmov bo priznani romunski režiser Calin Peter Netzer, festival pa bodo tudi letos obiskale svetovno znane filmske zvezde. Častna gosta bosta igralec Benicio del Toro in režiser Atom Egoyan, ki bosta dobila nagrado Častno srce Sarajeva za prispevek k filmski umetnosti.

Letošnjo izdajo festivala bo zaznamovala tudi močna slovenska udeležba. V tekmovalnem programu celovečernih filmov bosta na ogled dve koprodukciji in sicer Zenit v režiji Daliborja Matanića in Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović, v tekmovalnem programu dokumentarnega filma pa bo sodeloval Metod Pevec s filmom Dom.

Program V fokusu bo gostil koprodukcijo Ti mene nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka, v okviru programa TeenArena pa bodo svetovno premiero doživel mladinski film Utrip ljubezni v režiji Borisa Petkoviča. Gre za zabavno ljubezensko zgodbo med raperjem in violinistko, ki tudi kritično govori o stanju v družbi. Posebnost festivala bo, da bo eden od najbolj obiskanih festivalskih sprejemov, ki ga organizira Cinelink, letos slovensko obarvan, saj se je kot partner pridružil Slovenski filmski center, ki na ta način obeležuje 20. letnico delovanja. Na sprejemu bo nastopil raper Zlatko.

V sekciji Posvečeno bodo predvajali filme enega od najbolj izvirnih sodobnih filmskih ustvarjalcev, filipinskega režiserja Brillanta Mendoze, ki bo tudi gost festivala. Programa Talents Sarajevo se bodo udeležili trije mladi slovenski ustvarjalci: producentka Barbara Daljavec, filmska kritičarka Ana Šturm ter direktor fotografije Lev Predan Kowarski.