Damjana Kolar

 |  Kultura

Izobraževalno festivalski dogodek v Kranju

Bossa de Novo

Bossa de Novo

Staro mestno jedro Kranja bo med 14. in 22. avgustom popestril 12. Jazz kamp Kranj, tradicionalni izobraževalno festivalski dogodek, ki ga organizira kranjska družba Gramus. Jazz Kamp je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim jazz, pop in klasičnim glasbenikom, ki se želijo izpopolniti na področju jazz in pop glasbe, in sicer klavirja, kitare, tolkal, bas kitare, kontrabasa, trobente, saksofona, trombona, teorije, harmonije, branja not, sodelovanja v malih skupinah in v orkestru ter nastopanja.

Udeleženci bodo do 22. avgusta izpopolnjevali svoje znanje v jazzovski in popularni glasbi pri mednarodno uveljavljenih domačih in tujih mentorjih. Letošnji mentorji glasbenih delavnic so pianista David Gazarov iz Nemčije in Emil Spanyi iz Madžarske, francoski bobnar Christophe Bras, avstrijska jazzovska pevka Ines Reiger, saksofonist in flavtist Adam Klemm, trombonist Matjaž Mikuletič, kitarist Primož Grašič, trobentač Dominik Krajnčan, kontrabasist Aleš Avbelj ter pevec in klaviaturist Georgie Fame.

Festivalski del se bo začel 14. avgusta ob 20.30 s koncertom Big banda Krško pod vodstvom saksofonista Aleša Suše, ki v svoj repertoar vključuje tudi modernejše zvrsti bigbandovske glasbe, svoj vrhunec pa je dosegel leta 2013 z nastopom na prestižnem Montreux Jazz Festivalu. Naslednji dan se bodo predstavili mentorji glasbenih delavnic, v nedeljo pa bo sledil nastop domače komorne jazzovske skupine Bossa de Novo, ki igra brazilsko glasbo na slovenski način.

Naslednji teden bo na festivalu nastopil letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, saksofonist Jure Pukl s kvartetom, v torek pa bo na vrsti koncert gostov poletne šole jazza iz Grožnjana. Sledili bodo nastopi Jadranke Juras in Sandre Klemm s svojima skupinama, koncert legendarnih Mladih levov, v petek pa bodo nastopili Zoran Predin in Damir Kukuruzević Django Group z gypsy swing standardi. Festival se bo zaključil 22. avgusta z dopoldanskim in večernim koncertom udeležencev glasbenih delavnic Jazz kampa.