Damjana Kolar

 |  Kultura

Mednarodna glasbena delavnica in festival

Igor Lumpert

Igor Lumpert

Novo mesto bo od 17. do 22. avgusta prizorišče že 16. mednarodne glasbene delavnice Jazzinty, ki jo spremlja tudi jazz festival z izbranimi koncerti in jam sessioni. Jazzinty danes predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Sestavljajo ga popoldanski sessioni na Glavnem trgu, koncerti mladih slovenskih in mednarodnih zasedb, finalni koncert natečaja za najboljšo slovensko jazz kompozicijo Jazzon LIVE (zmagovalec natečaja je mladi pianist in bobnar Jan Čizmazija), atraktivni večerni jam sessioni ter zaključni koncert mentorjev in udeležencev delavnice.

Delavnice se bo v letošnjem letu udeležilo okoli 70 udeležencev, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Velike Britanije, Češke, Francije, Južne Koreje in Nigerije. Poučevalo jih bo 8 mednarodnih mentorjev, priznanih glasbenikov in pedagogov: J. D. Walter (vokal), Bill Laurance (klavir), Freddie Bryant (kitara), Adam Rapa (trobenta), Andy Middleton (saksofon), Joris Teepe (kontrabas), Klemens Marktl (bobni) in Simone Zanchini (harmonika). Delavnica je namenjena naprednejšim glasbenikom in poteka na akademskem nivoju. Delo na delavnici vključuje individualne ure z mentorji, teoretična predavanja, mojstrske tečaje in praktične vaje oziroma glasbene nastope. 

V letošnjem letu so festivalski program dopolnili s posebnim koncertom Igorja Lumperta "Na svoji zemlji," ki bo simbolno obeležil 650. obletnico Novega mesta. Kozinova filmska kompozicija "Na svoji zemlji" je eno izmed bolj prepoznavnih glasbenih del, ki ga še danes pogosto izvajajo tako komorne zasedbe, kot tudi simfonični in pihalni orkestri. Izvedba Kozinove skladbe v jazz aranžmaju na simbolni ravni združuje dva svetova in dva pogleda na naše bivanje na svoji zemlji. Aranžma Kozinove simfonije bo avtor postavil v sedanji čas, kjer bo z eksperimentiranjem in uporabo sodobnih glasbenih orodij ustvaril iskrive platforme, ki predstavljajo odskočno desko za kompozicije in improvizacije, ki komentirajo naše bivanje " Na svoji zemlji" v tem trenutku. "Projekt govori o iskrenosti, odkritem komuniciranju, boju, prebujenosti, žalosti, sreči, o razumevanju, o spoštovanju do domovine, ljudi in okolice. O tem kako je biti izgubljen in kako je biti v pravem času na pravem mestu ponovno prebujen."