Zakaj je nastop izraelskih filharmonikov nesprejemljiv dogodek?

24. avgusta letos bo v Ljubljani nastopil Izraelski filharmonični orkester. Propagiranje državne ideologije in politike preko kulture, je vedno bil sestavni del zunanje politike držav. Izraelski filharmonični orkester tako lahko razumemo zgolj kot predstavnika svoje države, s katero se tudi odkrito identificira. Ob različnih priložnostih so namreč igrali tudi pripadnikom izraelskih obrambnih sil in jim izrazili svojo podporo.

Torej jih moramo razumeti kot simbol države, katere uradna politika sistematično krši človekove pravice, vzdržuje koncentracijsko taborišče Gaza in od same ustanovitve ugrablja zemljo in vodo svojih arabskih sosed in palestinskega prebivalstva znotraj svojih meja. Odvzemanje političnega naboja takšnemu nastopu ni nič manj kot zavestno obračanje pogleda od palestinskega vprašanja in poizkus nevtralizacije zaostranih političnih razmer v Izraelu in Palestini. Še več, njihov nastop v eni izmed najpomembnejših slovenskih državnih kulturnih institucij - Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru Festivala Ljubljana, pomeni jasen izraz podpore delovanju izraelske države.

V Iniciativi za demokratični socializem, članici koalicije Združena levica si prizadevamo za uradno priznanje suverenosti Palestine, ki ji jo danes priznava vedno več držav, nazadnje Švedska. Ostro pa obsojamo vsakršno agresijo in kršenje pravic Palestink in Palestincev. Filharmonični orkester, ki takšno agresijo nekritično podpira zato ne more biti deležen naše podpore in njegov nastop smatramo kot nesprejemljiv dogodek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.