Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival mladih kultur

Elemental

Elemental

Poletni utrip Velenja bo med 21. in 29. avgustom ponovno popestril Festival mladih kultur Kunigunda, ki ga od leta 1998 organizira Mladinski center Velenje. Bistvo tega neprofitnega festivala, je po besedah organizatorja "pripraviti raznolik kulturni program, ki je zanimiv zlasti mladim, ne dolgočasi starejših in ni preveč banalen za najzahtevnejšo publiko. Kunigunda omogoča nekonvencionalnim kulturnim praksam in mladim neuveljavljenim umetnikom vseh vrst, da stopijo iz ozadja in razburkajo vsakdan. Osvobaja kulturo na urbanih prizoriščih v mestu. Dokazuje, da je alternativna kultura prav tako kakovostna, izpovedna, zabavna in katarzična kot tista, s katero se srečujemo ves čas."

Pri organizaciji praznovanja polnoletnosti festivala drugačnosti in alternativne kulture bo preko 50 mladih v sodelovanju z več kot desetimi organizacijami, društvi, klubi in zavodi pripravilo 30 različnih kulturnih projektov. Priložnost bo dobilo več kot 200 umetnikov z vseh področji, od tega pa jih bo več kot 50 v Velenje pripotovalo iz tujine.

Na sedemnajstih različnih urbanih prizoriščih se bo zvrstilo osem koncertov, na katerih bodo med drugim nastopili Let 3, The Bambi Molesters, Kiša Metaka, Elemental, High5, The Shivas, Ti. Postavljenih bo 6 razstav, tri instalacije in performansi, na ulicah in pločnikih si bo moč ogledati štiri gledališke in plesne predstave, poskrbljeno pa bo tudi za njamlajše. Za ljubitelje literature bodo, poleg literarnega predavanja, organizirali tudi urbano bralnico, izposojevalnico in izmenjevalnico knjig na prostem. V okviru predfestivalskega dogodka bodo 20. avgusta ob 21.00 v Letnem kinu ob Škalskem jezeru premierno predvajali dokumentarni film Srčna leta, ki je nastal ob praznovanju 18. letnice festivala.