Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladi levi postali polnoletni

Moutus

Motus
© Ilenia Caleo

Festival Mladi levi, ki ga že od leta 1997 organizira Zavod Bunker, poskuša skozi nabor mladih, vzpenjajočih se in bolj uveljavljenih odrskih ustvarjalcev ujeti duh časa, artikulirati in zaznati nove trende v umetniški produkciji ter obenem anticipirati teme in izzive prihajajočega časa. V letošnjem programu, ki bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal med 23. in 30. avgustom, se kažeta hrepenenje in vera v drugačne čase.

Festival bo odprla predstava brazilske režiserke Christiane Jatahy z naslovom What if they went to Moscow?, ki je nastala po motivih Čehovove drame Tri sestre, a je namesto melanholije polna poltenosti in življenjske sle. Predstava je dvojna, sočasno poteka na odru in filmskem platnu, del gledalcev spremlja film, del predstavo, po premoru pa si ogledajo še isto predstavo skozi drugi medij.

Fragan Gehlker in Andrew Schneider se vsak skozi svoj medij lotevata filozofskih razmislekov. Schneider v predstavi Youarenowhere uprizarja filozofske tekste in se igra s percepcijami občinstva, Gehlker pa kot sodobni cirkusant v Le vide–essai de cirque tematizira Sizifovo delo. Na festival se vrača bolgarski koreograf in performer Ivo Dimchev in sicer z interaktivno predstavo P project, ki temelji na besedah, ki se začnejo s črko p, v kateri preizkuša meje občinstva. Ponovno pride tudi Benjamin Verdonck, ki se bo tokrat predstavil v abstraktni odrski meditaciji notallwhowanderarelost.

Kolektiv Motus, ki na Mlade leve prihaja že tretjič, se v tokratni predstavi MDLSX loteva spolne identitete. Navdih v polpretekli zgodovini in današnjih vrednotenjih umetnosti tistega časa išče beograjski kolektiv Teorija koja Hoda; Bojan Đorđev bo s projektom Nije to crvena, to je krv!, ki se navdihuje tudi v knjigi Miklavža Komelja "Kako misliti partizansko umetnost?" pripravil uprizoritev in branja partizanske poezije.

Na festivalu se bodo predstavili tudi slovenski umetniki. Katarina Stegnar in Jure Novak se v predstavi Katarina po naročilu lotevata agresije; njuni pogovori ustvarjajo svet, bolj otipljiv kot utelešenje na odru. Konceptualni umetnici Nina Jan in Urša Sekirnik sta lani ustanovili spletno trgovino, kjer si lahko vsak naroči predstavo po svojih željah. Festival se bo zaključil s koncertom dvojca Natriletno kolobarjenje s praho, ki ga sestavljata Jure Novak in Uroš Buh.