Damjana Kolar

 |  Kultura

Mednarodni festival kratkega filma

Every Breath You Take (r. Igor Šterk)

Every Breath You Take (r. Igor Šterk)

Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Slovenska kinoteka, Muzejska ploščad Metelkova, KULT3000, Tovarna Rog, Hostel Tresor) bo med 24. in 28. avgustom potekal 1. mednarodni festival kratkih Kraken (FeKK), ki bo predstavil kvalitetno kratkometražno produkcijo domačih in tujih avtorjev. Festival organizira Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, katerega cilj je kratko formo v javnem diskurzu enakovredno postaviti ob bok celovečerni ter ustvariti stičišče avtorjev, teoretikov, producentov in festivalskih organizatorjev. Projekcije bo spremljal bogat spremljevalni program z okroglimi mizami z domačimi in tujimi filmskimi strokovnjaki, delavnicami, kritiškim natečajem, večernimi druženji in glasbenim programom.

Forma kratkega filma je v tem trenutku ena najbolj razburljivih in najhitreje rastočih panog filmske industrije. Raznolikost, neraziskanost in svežino kratkega filma so v svojem programu že opazili največji svetovni filmski Berlinale, Sundance in Tribeca, vsako leto privlačnejši pa so tudi festivali, ki se posvečajo izključno kratkometražcem, kot to počneta švicarski Winterthur in francoski Clermont-Ferrand.

Prva edicija festivala kratkega filma bo predstavila tekmovalni program najboljših novih slovenskih kratkih filmov (v partnerstvu z mednarodnim festivalom K3 v Celovcu), FeKK YU! (mednarodni tekmovalni program filmov iz bivše Jugoslavije), tematski fokus na formo filmskega napovednika (aka filmskega trailerja), retrospektivo sodobnega slovenskega kratkega filma ob 20-letnici Slovenskega filmskega centra, jagodni izbor najboljših kratkih filmov z zadnjih edicij Motovunskega filmskega festivala, predstavitev najnovejših filmov, ki bodo poleti nastali pod okriljem delavnice Luksuz produkcije in Otroški program Rumeni slon v sodelovanju z Animateko.