Damjana Kolar

 |  Kultura

Recikliranje in oblikovanje

Življenje na smetišču

Življenje na smetišču

Kulturno umetniško društvo 567 bo v celjskem mestnem jedru med 26. in 29. avgustom organiziralo festival RECI: DESIGN, podobe recikliranja, ki na inovativen način povezuje dva tematska sklopa–recikliranje in oblikovanje. Njegov namen je "predstaviti vrhunske izdelke s področja oblikovanja, ki nastajajo s ponovno uporabo zavrženega materiala oziroma z recikliranjem. Obenem pa skuša z raznovrstnimi predelavami spodbuditi kreativnost posameznika, da najde svoj navdih pri ustvarjanju in razmišljanju."

Osrednji dogodek festivala bo razstava RECI:DESIGN na Gosposki ulici 15, ki bo zasnovana kot stanovanje iz recikliranih in unikatno oblikovanih kosov, v katerem se bodo na predavanjih in delavnicah vse dni srečevali obiskovalci in razstavljalci. Kuratorji osrednjega festivalskega prostora Miha Kaučič, Nuša Komplet Peperko in Miha Peperko želijo k obisku pritegniti ljubitelje tovrstne umetnosti iz vse Slovenije. "Širši javnosti bomo ponudili vpogled v ustvarjanje z odpadnim lesom, plastiko, predelavo oblačil ter jih s predavanji, delavnicami in projekcijami nagovorili, da tudi sami najdejo navdih v zavrženih stvareh."

V spremljevalnem programu bo na ogled razstava RECI:ART na temo recikliranje v umetnosti v Galeriji Plevnik-Kronkowska, na kateri se bodo predstavilii: Jure Cvitan, Lenka Đorojević, Tomaž Furlan, Maja Hodošček, Erik Mavrič, Mark Požlep, Small But Dangers, Matej Stupica, Staš Vrenko; kuratorka Maja Antončič, razstava RECI:FOTO, recikliranih fotoaparatov in fotografij (Tri izložbe, Umetniška četrt; kurator: Tomaž Črnej) ter performans Matije Plevnika "Kamlin."

V času festivala bodo v Galeriji sodobne umetnosti in v sodelovanju z Društvom Živa Kreativa potekale otroške delavnice, Kino Metropol pa bo predvajal film Življenje na smetišču (r. Lucy Walker), inspirativno dokumentarno potovanje po največjem svetovnem smetišču Jardim Gramacho z Vikom Munizom in samooklicanimi reciklažnimi smetarji-umetniki.