Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentarci v Sodnem stolpu

© Dejan Bulut

V mariborskem Sodnem stolpu bo od 27. do 30. avgusta potekal 4. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, na katerem bodo poleg slovenske dokumentarne produkcije, na ogled še svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov ter koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. Vodja letošnjega festivala je producentka Sanja Kuveljić Bandić, festival pa poteka v organizaciji Mitre, društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji.

DOKUDOC letos podaljšuje svoje dogajanje na štiri dni, povečuje bero mednarodnih dokumentarnih filmov in ostaja zvest svojim koreninam: predstavljanju slovenske dokumentarne produkcije. Od prijavljenih 54 slovenskih dokumentarnih filmov so jih izbrali 26. V partnerstvu s festivali mednarodnega dokumentarnega filma Jihlava iz Češke in Beldocs iz Srbije, je letos DOKU multikulti sekcija še močnejša, saj želijo slovenskim avtorjem pokazati primere dobrih koprodukcij in priložnost za uvid v kreativne dokumentarne forme kot spodbudo za nadaljnje delo. Predvajali bodo sedem tujih povabljenih dokumentarnih filmov, programsko selekcijo pa je opravila Maja Malus Azhdari, direktorica MKC Maribor.

Festival bodo odprli 27. avgusta ob 19.00 s predpremiero filma Dom, režiserja Metoda Pevca. Gre za film o hiši, za katero nihče ne reče, da je tukaj doma. Je dokumentarni prikaz hiše, polne zgodb, ki so jih povedali možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne in so trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo ter po bankrotu podjetij ostali brez vsega. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjem. Ob 22.oo bo sledila premiera dokumentarcev mladih avtorjev, nastalih na letošnji DOKU delavnici pod mentorstvom Nemanje Babiča in Jureta Černeca v sodelovanju z Luksuz produkcijo, DZMP Krško in Kulturnim inkubatorjem, MKC Maribor. Projekcijam bo sledilo DOKUDOC druženje.

V sekciji DOKU retro pa se bodo poklonili direktorju fotografije Ivanu Belcu ter mu podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2015. Ivan Belec je direktor fotografije, ki je soustvarjal veliko dokumentarnih zgodb ter se s svojimi prispevki v filmu v šestdesetih letih ustvarjanja zapisal v slovensko filmsko zgodovino. V njegov opus ustvarjanja sodijo velikani, kot so Na svoji zemlji, Kekec, Vesna, Ne čakaj na maj in mnogi drugi. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov in pogovorom z Ivanom Belcem bo v soboto, 29. avgusta, ob 18.30 uri v Sodnem stolpu.

V programu najboljših tujih dokumentarnih filmov bodo 28. avgusta ob 21.00 predvajali večkrat nagrajeni Toto and his sisters (r. Alexandre Nanău), ki je bil izbran za najboljši dokumentarni film Sarajevskega filmskega festivala. Film nas popelje v neverjetno romunsko družinsko zgodbo o Totu in njegovih sestrah, Ani in Andrei, ki se spopadajo z življenjem v času prestajanja zaporniške kazni njihove matere. Toto se strastno uči plesati, brati in pisati, medtem ko njegovi sestri poskušata obdržati družino na kupu v svetu, ki je že zdavnaj pozabil kakšna bi morala biti nedolžnost otroštva. Kaj se zgodi, ko odkrijemo, da lahko dobimo od življenja več, kot pa nam lahko ponudijo naši starši?