Borut Mekina

28. 8. 2015  |  Mladina 35  |  Družba

Kaj je Moore snemal v Sloveniji?

Ameriški režiser Michael Moore po šestih letih napoveduje premiero novega dokumentarca – tokrat tudi o Sloveniji in njenem visokem šolstvu

Michael Moore s profesorico Renato Salecl (desno avtor teksta)

Michael Moore s profesorico Renato Salecl (desno avtor teksta)
© Matej Leskovšek, Planet, Siol.net

»Ali Slovenci res obožujete kečap?Mi bi radi o tem posneli film,« je bilo eno od prvih vprašanj po elektronski pošti. Producentsko ekipo svetovno znanega režiserja Michaela Moora, ki se je pripravljala na prihod v Slovenijo, je zanimalo, ali Slovenci res radi jemo kečap, kot je eden od njihovih raziskovalcev prebral na blogu nekega ameriškega turista. Ta je opazil, da je v Sloveniji kečap serviran vsepovsod, »celo ob pici«. Michael Moore, ki bi rad o kečapu in Sloveniji posnel film, pa je iskal lokalno novinarsko in organizacijsko pomoč, tj. slovenskega »fixerja«, kot se reče v hollywoodskem žargonu. S tem se je začelo naše sodelovanje, ki je nastalo po spletu nenavadnih okoliščin, na podlagi medcelinskih vezi med vzhodnoevropskimi narodi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.