Damjana Kolar

 |  Kultura

Grafični bienale praznuje šestdeset let

María Elena González: Govorica drevesa, Skowheganska breza #1, Zvitek za mehanični klavir, izvod 2/4

María Elena González: Govorica drevesa, Skowheganska breza #1, Zvitek za mehanični klavir, izvod 2/4

Ljubljana bo med 28. avgustom in 3. decembrom gostila 31. grafični bienale z naslovom Nad tabo/ti, ki raziskuje družbenopolitične posebnosti, ki jih povezujemo z grafičnimi umetnostmi, še posebej v razmerju do reprodukcije, publicitete in skupnosti. Na bienalu, ki ga je zasnovala britanska kuratorka Nicola Lees, se bo predstavilo več kot štirideset umetnikov, zvrstilo pa se bo tudi več kot šestdeset različnih dogodkov. Otvoritev bienala bo 28. avgusta ob 19.00 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer bosta za vizualno-glasbeno kuliso poskrbela VJ Mina Fina in DJ Borka.

Naslov letošnjega bienala Nad tabo/ti je prepisan z zapisa v kotu risbe Martina Kippenbergerja. Zdi se kot nerešena enačba ali domneva, ki nakazuje nestalnost podobe, ki jo je mogoče reproducirati. "Bienale raziskuje, kako vizualni umetniki uporabljajo tehnike reproduciranja kot strategije za komunikacijo in pretok. Obenem preiskuje potencial tega, kar je mogoče v neskončnost kopirati, in se pri tem usmerja na nešteta možna razumevanja pojma reprodukcije. Usmerjen je v umetnika, ki se z "antisingularnostjo" upira zaključenosti in edinstvenosti umetniškega dela. To doseže s sodobnimi praksami, ki se nanašajo na zgodovino skrajne razpršenosti."

Osrednji del razstave prikazuje dela več kot 40 tujih in domačih umetnikov, ki raziskujejo meje tradicionalnih grafičnih tehnik, kot so lesorez, sitotisk in jedkanje ter se osredotočajo na sredstva reprodukcije, ki poganjajo prenos in distribucijo. Letošnji bienale sestavljajo: osrednja razstava Nad tabo/ti (Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, park Tivoli, Jakopičevo sprehajališče, Galerija Škuc, Narodna univerzitetna knjižnica, Galerija Kresija, fasada Mahrove hiše), tradicionalna razstava nagrajenke. 30. grafičnega bienala Maríe Elene González s serijo Govorica dreves; kurator: Božidar Zrinski v Galeriji Cankarjevega doma, razstava Gilesa Rounda, ki reinterpretira zgodovino bienala v Galeriji Jakopič.

Na bienalu se predstavljajo: Reza Abdoh, Giorgio Andreotta Calò, AVA (Vanja Erjavec, Evelina Hägglund, Ana Jagodic, Zala Kobe, Nina Oblak, Gregor Rozman, Luka Savić in Sanja Vatič), Becky Beasley, Chris Beauregard, Will Benedict, Wolfgang Breuer, Andrea Büttner, Bureau of Loose Associations predstavlja LUXUS, Ellen Cantor, castillo, corrales, Declan Clarke, Mike Cooter, Qëndresë Deda, Braco Dimitrijević, Shannon Ebner, Luca Frei, Enej Gala, Index Books Peter Gidal, Karpo Godina, David Gothard, Meta Grgurevič, Andrew Hazewinkel, Stewart Home, Tom Humphreys, Ištvan Išt Huzjan, Sanya Kantarovsky, Aidan Koch, Gabriel Kuri, Adriana Lara, Hilary Lloyd, Goshka Macuga, David Maljković, Nick Mauss in Ken Okiishi, Oscar Murillo, Novi kolektivizem, Pilar Quinteros, Asad Raza, Josefine Reisch,  Lili Reynaud Dewar, Giles Round, Luka Savić, Thirteen Black Cats (Vic Brooks, Evan Calder Williams in Lucy Raven), Phillip Zach, Akram Zaatari.