Borut Mekina

4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Politika

Zakleta parcela

Nova cenitev nekdanjega Janševega zemljišča v Trenti

Ruševine na »Janševi« parceli

Ruševine na »Janševi« parceli
© Arhiv Mladine

Zgodovina najbolj razvpitega zemljišča v Trenti je naslednja: sprva, pred letom 1992, je bilo v lasti Ivana Cudra iz Bovca. Potem je k Cudru prišel tedanji obrambni minister Janez Janša in zemljišče kupil za 350.000 tolarjev. Revalorizirano na leto 2005 to pomeni, da je bilo 350 tisoč tolarjev leta 2005 vrednih 5000 evrov. A vmes je ni zagodla le inflacija, ampak tudi nepremičninski bum. Zato je geodetska in davčna uprava vrednost zemljišča v Trenti (za leto 2005) ocenila na 11.200–18.000 evrov.

Toda Janša je tisto leto, leta 2005, ko je bil že predsednik vlade, zemljišče prodal podjetju Imos za kar 131.200 evrov, čeprav njegov zazidljivi del obsega zgolj 76 kvadratnih metrov. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zato konec leta 2013 na podlagi podatkov, ki jih je zbrala protikorupcijska komisija, vložil kazensko ovadbo zoper Janšo. Zdaj proti njemu in še dvema osumljencema poteka sodna preiskava zaradi suma zlorabe položaja. Zato je Janša naročil svojo cenitev zemljišča v Trenti. Sodni izvedenec in cenilec gradbene stroke Franc Nahtigal je tako izračunal, da naj bi bila parcela leta 2005 vredna 110 tisoč evrov.

A zgodba ima še eno nadaljevanje. Ker je šlo vmes podjetje Imos v stečaj, je stečajna upraviteljica Branka Remškar začela razprodajo Imosovega premoženja. Najela je sodno cenilko Bredo Zorko, da naredi novo cenitev zemljišča. Ta jo je tudi naredila in ugotovila, da naj bi bila njegova tržna vrednost zdaj samo še 17.655,10 evra. Med drugim je v poročilu zapisala, da »predmetno ocenjevano zemljišče leži na območju, ki je težko dostopno, saj prehod ni možen s prevoznimi sredstvi, ampak peš po leseni brvi, ki poteka čez reko Sočo«.

Koliko je torej zemljišče res vredno? 17 tisoč evrov? 131 tisoč evrov? 110 tisoč evrov?

Obstaja elegantna rešitev. Ker bo upraviteljica zemljišče prodala na javni dražbi, ga lahko Janez Janša odkupi. Če meni, da je zemljišče res vredno 110 ali 131 tisoč evrov, bo neumen, če zanjo ne bo dal, recimo 70 tisočakov?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.