O (začasno) umaknjenem kipu

Po prenovi prostorov bo kip partizanke vrnjen na gimnazijo

Med prenovo Gimnazije Poljane so umaknili kip narodne herojinje Vide Janežič, zato so se pojavila ugibanja, ali bo sploh še dobil svoje mesto na šoli.

Vida Janežič je bila aktivistka Osvobodilne fronte in partizanka, ki so jo leta 1944 internirali in po vrnitvi v zapor v Ljubljani mučili do smrti. Glede na pogosto odstranjevanje simbolov polpretekle zgodovine tako morebiten umik ne bi bil presenetljiv.

A zgodba je na Gimnaziji Poljane drugačna. Ravnatelj Bojan Bogatec Končan pojasnjuje, da bo kip ne le dobil nov prostor na šoli, ampak bo pospremljen tudi z ustrezno komemoracijo. Gimnazija namreč pri prenovi avle upošteva kulturnovarstvene pogoje, ki jih je postavil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ta je glede kipa Vide Janežič predlagal tri možnosti: ali ostane na istem mestu, ali ga prestavijo na drug prostor v šoli, ali pa ga ponudijo muzeju. Skupaj z arhitekti so se odločili, da kip Vide Janežič in tudi kip Ivana Cankarja prestavijo v prostore knjižnice.

»Pod kipom Vide Janežič bo tudi ustrezno zgodovinsko spominsko besedilo – razlago njene vloge (doslej tega ni bilo). To naj bi pripravili dijaki zgodovinskega krožka. Samo postavitev bomo na šoli tudi ustrezno obeležili,« še pojasnjuje ravnatelj.

Pohvalno, ponekod, žal, razmišljajo drugače.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.